Úrady v Ukrajine evidujú už vyše 60 úmrtí v dôsledku mrazov
10 | 01 | 2019 I

Kyjev 10. januára (TASR) - Viac ako 60 ľudí prišlo na Ukrajine v uplynulých týždňoch o život v dôsledku mrazivého počasia. Pre podchladenie alebo omrzliny skončilo od decembra v nemocniciach približne 900 osôb, uviedli vo štvrtok ukrajinské médiá s odvolaním sa na údaje ministerstva zdravotníctva, ktoré prevzala aj tlačová agentúra DPA.



V niektorých častiach Ukrajiny poklesla teplota počas posledných nocí až na mínus 20 stupňov Celzia. Úrady sa snažili pomôcť ľuďom bez domova, ktorým okrem iného ponúkali teplý čaj v stanoch alebo vo verejných budovách. Počas predchádzajúcej zimy umrzlo podľa DPA vyše 160 Ukrajincov.

Početné prípady úmrtia v dôsledku chladného počasia hlásili od začiatku nového roka aj z Ruska. V republike Buriatsko pri Bajkalskom jazere evidujú úrady viac ako desiatku mŕtvych, zatiaľ čo teplota vzduchu sa pohybovala na úrovni mínus 50 stupňov Celzia. Blízko hlavného mesta Ulan-Ude zomrelo 17-ročné dievča, ktoré vyšlo v noci z miestnej kaviarne na vonkajšiu toaletu.

Mnohé z obetí v Rusku mohli byť pod vplyvom alkoholu a podceniť nehostinné poveternostné podmienky, konštatoval štátny vyšetrovací výbor.