Testy ultrazvukom v Nemecku by mohli pomôcť určiť vek prichádzajúcich migrantov
10 | 01 | 2019 I TASR

Berlín 10. januára (TASR) - Nemecký minister zdravotníctva Jens Spahn vo štvrtok oznámil, že testy pomocou ultrazvuku by mohli byť jedným zo spôsobov, ako overiť vek migrantov snažiacich sa dostať sa do krajiny. Informovala o tom agentúra DPA.



Minister pre denník Neue Westfälische povedal, že jeho ministerstvo spolupracuje s výskumnou organizáciou Fraunhoferova spoločnosť a so Sárskou univerzitou s cieľom zistiť, či sa dá ultrazvuk použiť na určenie veku ľudí. Výsledky majú byť známe v roku 2020.

Jednou z tém ohľadom prijímania migrantov je od ich masového prílevu v roku 2015 aj to, či prichádzajúci dospelí migranti s cieľom zvýšiť si svoje šance na udelenie azylu tvrdili, že sú neplnoletí. Protiimigračné hlasy v Nemecku tvrdia, že kriminálnici využili voľné pravidlá vstupu do krajiny.

"Rozumiem tomu, prečo sa lekári zdráhajú použiť pri určovaní veku mladých migrantov röntgen," povedal Spahn. "Musíme však ich vek zistiť, pretože to má vplyv na proces udelenia azylu a - v prípade pochybností - aj na právne kroky," dodal. Preto je podľa neho potrebné nájsť spôsob, ako čo najviac minimalizovať negatívne účinky testov.

Spahn sa podľa webového portálu denníka Die Zeit snaží zistiť, či je namiesto röntgenových lúčov možné použiť aj ultrazvuk.
Dobodanie 15-ročného dievčaťa v drogérii v meste Kandel na juhozápade krajiny v decembri 2017 šokovalo Nemecko a rozpútalo debatu o násilnostiach zo strany prisťahovalcov.

Páchateľ identifikovaný ako Abdul D. tvrdil, že mal v čase spáchania útoku iba 15 rokov. Vyšetrovanie však neskôr ukázalo, že v čase spáchania zločinu mohol mať 17, dokonca aj 20 rokov. Súd sa rozhodol zaobchádzať s ním ako s mladistvým páchateľom.