Obhajca v kauze vraždy Duckého nie je s obžalovaným Olegom T. K. v kontakte
10 | 01 | 2019 I TASR

Bratislava 10. januára (TASR) - Obhajca Ukrajinca Olega T. K., ktorý je obžalovaný z vraždy exministra hospodárstva a bývalého predstaviteľa Slovenského plynárenského priemyslu Jána Duckého, Andrej Lehoťan, nie je so svojím bývalým klientom dlhé roky v kontakte. TASR to vo štvrtok potvrdil obhajca Lehoťan. 



"Naposledy som bol s ním na výsluchu v ukrajinskom Kyjeve. To mohlo byť niekedy v rokoch 2008 - 2009 ," povedal advokát. Podľa jeho slov bol Oleg T. K. absolútne bez finančných prostriedkov. Predtým sa ohlasoval svojmu obhajcovi len z telefónnych búdok.

Ani 20 rokov od vraždy exministra hospodárstva Duckého, ktoré uplynú v piatok (11. 1.), nie je táto kauza na súdoch právoplatne uzavretá. Voči na Slovensku spomínanému obžalovanému Olegovi T. K., ktorý sa dlhé roky zdržiava na území Ukrajiny, ukrajinské orgány činné v trestnom konaní mohli konať už približne osem rokov. Ukrajinská strana, konkrétne Generálna prokuratúra Ukrajiny, však už dlhšie slovenské orgány neinformovala o stave vyšetrovania vraždy exministra Duckého.

Ministerstvo spravodlivosti (MS) SR napriek viacerým urgenciám nemá z našej susednej krajiny aktuálne informácie o stave tejto kauzy. MS SR, konkrétne odbor justičnej spolupráce v trestných veciach, ukrajinskú stranu naposledy urgoval 2. januára tohto roku. Predtým tak urobil minulý rok minimálne dva razy. TASR to potvrdila Denisa Gerši z tlačového odboru rezortu slovenskej justície.

Slovenské justičné orgány by však voči Olegovi T. K. mohli v zmysle paragrafu 529 odseku 5 Trestného poriadku pokračovať v trestnom stíhaní, alebo nariadiť výkon trestu, ak by dožiadaný štát oznámil, že vo veci nebude konať, alebo dodatočne odvolal svoje rozhodnutie o prevzatí veci, alebo by oznámil, že v konaní nebude pokračovať.

GP Ukrajiny prevzala trestné konanie voči Olegovi T. K. koncom leta 2010. Príslušné justičné orgány však slovenskú stranu nemuseli konkrétne informovať, pretože išlo a ide o vnútroštátne trestné konanie Ukrajiny. Okresný súd Bratislava I začiatkom júla 2010 nechal úradne preložiť do ukrajinského jazyka potrebné listiny.

Išlo o rozsiahly spisový materiál. Ministerstvo spravodlivosti SR predtým súhlasilo s podaním žiadosti o odovzdanie trestného konania vedeného na území SR proti Olegovi T. K. pre trestné činy vraždy a nedovoleného ozbrojovania. Šéfkou rezortu spravodlivosti bola v tom čase Viera Petríková.
Oleg T. K. sa totižto nedostavoval na pojednávania na Slovensko s tvrdením, že nemá na to financie.