Miroslav Lajčák: Od predsedníctva SR v OBSE sa čaká veľa,zdedilo však neschválený rozpočet
10 | 01 | 2019 I

Viedeň 10. januára (TASR) - Priority, ktoré si Slovensko dalo v rámci svojho predsedníctva v Organizácii pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE), sú vnímané ako realistické a všetci sa s nimi vedia stotožniť. Vyhlásil to minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák vo štvrtok na tlačovej konferencii po predstavení priorít Slovenska v tejto medzinárodnej organizácii.



"Od nášho predsedníctva sa očakáva veľa. SR má dobrý ohlas v OBSE. Počúvam zo všetkých strán chvály na úroveň našej prípravy a kvalitu nášho tímu. Tie hlavné skúšky nás však čakajú až teraz," povedal na margo príprav slovenského predsedníctva.
Slovensko sa podľa Lajčáka sústreďuje hlavne na témy, ktoré nerozdeľujú, ale spájajú: "Podpora ľudí, dialógu a stability, sústredenie sa na prevenciu konfliktov alebo na zmiernenie následkov konfliktov, riešenie výziev, ktoré prináša budúcnosť, a využitie multilateralizmu ako efektívneho nástroja."

Generálny tajomník OBSE Thomas Greminger na spoločnej tlačovej konferencii s Lajčákom zablahoželal slovenskej diplomacii k organizácii predsedníctva v OBSE. Zároveň upozornil, že Slovensko bude čeliť veľkým výzvam. "Viem však, že ste pripravení," dodal.
Medzi zdedené problémy slovenského predsedníctva patrí neschválený rozpočet OBSE na rok 2019. "Stáva sa v medzinárodných organizáciách, že podmieňujete jednu otázku inou. Ale hľadáme riešenie a ja verím, že v priebehu niekoľkých najbližších týždňov budeme mať riadny rozpočet na stole, aby organizácia mohla pracovať," konštatoval Lajčák.
To, že OBSE vstúpila do nového roku s provizórnym rozpočtom, nie je pre túto organizáciu nič nové, vysvetlil Lajčák: "Keďže táto organizácia funguje na princípe konsenzu, v tejto otázke sme konsenzus nedosiahli."

Lajčák ozrejmil, že do 15. januára plánuje vymenovať šéfa pracovnej skupiny a tým rozbehnúť riešenie tejto témy. Rozpočtové provizórium sa zatiaľ činnosti jednotlivých inštitúcií a misií nedotýka. Pokračovanie tohto stavu by však mohlo negatívne ovplyvniť monitorovanie kľúčových tohtoročných volieb na Ukrajine a v Moldavsku.

Podľa Lajčáka je návrh rozpočtu vnímaný ako dobrý a de facto je dohodnutý: "Musíme len prekonať politickú výhradu jednej krajiny, aby bol schválený." Upozornil, že k rozpočtu ako takému a tomu, ako bol navrhnutý, výhradu nikto nemal. Ktorý z 57 členských štátov rozpočet zablokoval, Lajčák nepovedal. Podľa verejne známych informácií rozpočet nepodporilo Francúzsko.

Pokiaľ ide o konflikt na Ukrajine, to, čo podľa ministra Lajčáka chýba, je politická vôľa. "Normandská skupina štyroch krajín Rusko, Ukrajina, Nemecko a Francúzsko sa v zásade neschádza a keď som sa stretol so všetkými partnermi, tak dali najavo frustráciu, že keď sa aj strenú, je to opakovanie toho istého," povedal Lajčák. Zdôraznil, že vyriešenie musí prísť z vysokej politickej úrovne.

Zároveň upozornil, že treba byť "realistami", pretože Ukrajinu čaká "supervolebný rok". "Všetci dobre vieme, že volebný rok nie je rokom pre nejaké vážne politické iniciatívy," uviedol. A preto podľa jeho slov bude "treba počkať na sformovanie najvyšších orgánov moci na Ukrajine".

OBSE napriek tomu tento rok nepovažuje za stratený. Bude sa usilovať o to, aby sa na Ukrajine nezhoršila situácia. Práve ministrova prvá zahraničná cesta v pozícii úradujúceho predsedu OBSE smeruje na Ukrajinu. Budúci týždeň plánuje navštíviť líniu kontaktu a rozprávať sa s ľuďmi na mieste.

"Chceme urobiť všetko pre to, aby sme nemali nové incidenty, ako bol ten v Kerčskom prielive, aby ten konkrétny incident ostal izolovaný a aby to nebol nový front, ktorý ďalej zhorší situáciu," dodal.

Šéf slovenskej diplomacie z pozície úradujúceho predsedu OBSE predstavil vo štvrtok vo Viedni priority Slovenska na prvom tohtoročnom zasadnutí Stálej rady OBSE vo viedenskom Hofburgu.

Slovensko prevzalo 1. januára od Talianska ročné predsedníctvo v OBSE. Počas nasledujúcich 12 mesiacov bude vystupovať v mene celej organizácie. Slovenská vláda tri hlavné priority predsedníctva SR v OBSE schválila 19. decembra. Jeho mottom je "Slovensko 2019: pre ľudí, dialóg a stabilitu".

Úlohou OBSE, ktorej pôsobnosť siaha od Vancouveru po Vladivostok, je pracovať na stabilite, mieri a demokracii v Európe prostredníctvom politického dialógu, spoločných hodnôt a praktických krokov. Jej aktivity pokrývajú oblasti od politiky, vojenských či ekologických aspektov až po ekonomiku a ľudské práva.