Jana Teleki: Trnka nebude stíhaný za korupciu, hlavy padať nebudú
10 | 01 | 2019 I Jana Teleki

Pred niekoľkými dňami opäť raz záhadným spôsobom z trestného spisu Kuciak prenikla informácia, že pri domovej prehliadke u Kočnera bol zaistený nosič s nahrávkou súvisiacou s kauzou Gorila.


O pár dní neskôr sa objavila informácia, že polícia zaistila aj nosiče s rozhovormi Kočnera s bývalým generálnym prokurátorom JUDr. Dobroslavom Trnkom o úplatkoch súvisiacich s prepustením podnikateľa Majského z väzby, či s kauzou Glance House. Každý súdny čitateľ si v prvom momente uvedomil, že cieľom úniku informácií je iba odvedenie pozornosti, diskreditácia Trnku a podnecovanie averzie verejnosti voči Kočnerovi. 

Podľa policajného prezidenta Lučanského bola nahrávka získaná vyšetrovacím tímom Kuciak a momentálne sa nachádza na generálnej prokuratúre, kde bude rozhodnuté, kto sa tým bude zaoberať, kto bude viesť vyšetrovanie".

Nahrávky príliš dlho ležali v trezore Mariána Kočnera a dnes už neposlúžia ani ako nástroj na vydieranie, iba ak na diskreditáciu alebo budú zdrojom cenných informácii o činnosti agentúrne fungujúceho informačného systému, ktorý Kočner pravdepodobne vybudoval a aj udržiaval. Kočnerova spolupráca s Petrom Tóthom naznačuje, že sa to malo diať na profesionálnej úrovni.

A hneď máme jednu z otázok, ktoré sa objavovali medzi riadkami:

Budoval Kočner systematicky Black PR agentúru?

Zhromažďoval sám alebo cez platených ľudí informácie pre vydieranie, korupciu, získanie rozhodovacieho vplyvu?

Pracoval s informáciami vedome, premyslene a úspešne?

Justícia je alebo môže byť ďalej, ak získala niektoré nahrávky pri domovej prehliadke. Nevieme o aké materiály ide a samozrejme nikto racionálne uvažujúci nepredpokladá, že získala všetky významné nahrávky. Verejnosť a novinári iba odhadujú, o čo by mohlo ísť a ani netušia, či tie informácie majú nejaký vážny význam, či sú použiteľné analyticky a procesne a samozrejme kto a ako, s akým úmyslom o nich bude rozhodovať.

Zažitá vyšetrovacia prax ukazuje, že to, čo často odznieva na námestiach sa nedostáva do pozornosti justície, ktorá sa tvári ako povestné tri opice: nič nechce vidieť, počuť, ani povedať. Keď zohľadníme historickú vlnu, na ktorej je budovaná dlhodobo nenávisť voči Kočnerovi, vidíme iba to, že spravodlivosť sa opiera o veľmi slabé barličky a pomôcky za účelom jeho udržania vo väzbe.

Kauza Gorila

So všetkou vážnosťou je možné tvrdiť, že márne uplynuli všetky lehoty na vznesenie obvinenia aktérom spomínaným v nahrávkach v kauze, ktorá poslala do večnosti SDKÚ .

Majského prepustenie z väzby

Ak by aj JUDr. Dobroslav Trnka úplatok tak ako bol dohodnutý vzal, od doby kedy bol Majský prepustený evidentne márne uplynula zákonná lehota na trestné stíhanie, trestný skutok je premlčaný a JUDr. Trnka sa veselo môže pokojne občanom vysmievať podobne ako to robil celé roky. Nakoniec premlčacia doba je celkom vážna procesná inštitúcia, ktorú Trnkova obhajoba úspešne uplatnila v doterajších konaniach proti nemu. Majstrovstvo obštrukcie procesných úkonoch pri znalosti a dobrom odhade neschopnosti našich súdov a inštitúcii dáva taktike použitej advokátkou JUDr. Evou Mišíkovou zelenú.

Kauza Glance House

Trnkove disciplinárne konanie bolo doslova darom z nebies pre neho, nakoľko jeho právoplatné ukončenie založilo prekážku res iudicata - inak vec rozhodnutá, čo v náväznosti na prekážku ne bis in idem - nie dvakrát v tej istej trestnej veci znamená, že pre tú istú vec nie je možné dvakrát Trnku riešiť, nech by bolo rozhodnuté voči nemu hoci aj v priestupkovom konaní.

Nahrávka zaistená u Kočnera má obsahovať aj korumpovanie poslancov Národnej rady SR pred voľbou Trnku na post Generálneho prokurátora SR je iba informáciou pre verejnosť bez relevantnej obsahovej hodnoty pre vyšetrovanie. Nemá však v súčasnosti o nič väčšiu použiteľnosť ako nahrávka s preslávenými raňajkami so Sulíkom, ktorý si Kočner našiel na videozázname bezpečnostného systému.

Kvasnicov záujem o nahrávku ...

Roman Kvasnica požiadal v mene svojej klientky o prepis rozhovoru medzi Mariánom Kočnerom a jedným z najvyšších ústavných činiteľov. "Z tohto rozhovoru má byť zrejmé, že pán K. korupčne ovplyvňoval trestné konania vedené na Slovensku. Vyšetrovateľ mi zatiaľ prepis rozhovoru odmietol poskytnúť, čo rešpektujem, pretože k vyšetrovateľovi, doktorovi Juhásovi, máme absolútnu dôveru," uviedol Kvasnica, pre Denník N.

Vyšetrovateľ, nemôže Kvasnicovi poskytnúť nahrávku, čo on sám dobre vie. Pokiaľ obsah nahrávky nebude bezprostredne súviseť s vyšetrovanou vraždou, kde JUDr. Kvasnica je v postavení právneho zástupcu poškodeného, tak sa nejedná o dôkaz procesne použiteľný v tomto konaní a oprávnenia žiadneho advokáta neprekračujú jurisdikciu konania, v ktorom je splnomocnený vystupovať za účastníka konania.

Ak sa nahrávka bude týkať kauzy Kuciaka, tak sa nahrávka ku Kvasnicovi dostane, inak nie a zbytočne sa okolo toho robia mediálne slovné hračky.

Informácie o zaistení nahrávok z Kočnerovho archívu je možné prirovnať v súčasnosti cukrovej vate, ktorá sa roztápa na slnku, nakoľko tieto informácie jednak obsahujú osobné údaje chránené zákonom a nikto nemôže predčasne vytvoriť bez ich vyhodnotenia názor o tom, aké môžu mať následky v trestných konaniach, navyše väčšina skutkov popísaných v Gorile bola premlčaná užv dobe, keď sa prepisy dostali na verejnosť.