A. Danko: Vyzývam opozičných poslancov, aby aspoň uznali svoj omyl
09 | 01 | 2019 I TASR

Bratislava 9. januára (TASR) - Predseda Národnej rady (NR) SR a šéf SNS Andrej Danko vyzýva viacerých opozičných poslancov, ktorí kritizovali novelu rokovacieho poriadku NR SR, aby aspoň uznali, že sa mýlili. Ospravedlnenie Danko nečaká.



"Verejne vyzývam týchto ľudí, aby aspoň uznali, že sa mýlili. Nečakám ospravedlnenie a vyhýbam sa konfliktom s médiami, ale túto nespravodlivosť, ktorá zaznievala v tom čase v mediálnom priestore, som musel dva roky znášať," uviedol Danko.
Predseda parlamentu dodal, že rozhodnutie Ústavného súdu (ÚS) SR je jasným dokladom toho, že žiadne ľudské práva, ani poslanecké, ani opozičné, neboli porušené.

Podľa Danka má slovenský parlament špičkový európsky rokovací poriadok, ktorý za dva roky ukázal svoju životaschopnosť. "Zlepšila sa úroveň rokovania, technická práca, zlepšilo sa prostredie, v ktorom pracujeme, nielen v ľudskej, ale aj technickej rovine," uzavrel šéf parlamentu.
Danko reagoval na rozhodnutie ÚS SR, z ktorého vyplýva, že novela rokovacieho poriadku NR SR z roku 2016, ktorú presadila vládna koalícia, nie je v rozpore s ústavou.

Cieľom zmeny rokovacieho poriadku malo byť zabezpečenie ochrany efektívneho fungovania NR SR počas jej schôdzí. Právna norma zaviedla časové limity pre vystúpenia poslancov a zakázala v rokovacej sále transparenty, plagáty, letáky a iné obrazové, zvukové a zvukovo-obrazové prezentácie, ale aj materiály propagujúce politické strany a reklamu. Šéf parlamentu dostal právo iniciovať disciplinárne konanie voči poslancom, ktorí na schôdzi opakovane porušujú poriadok.