Trump a Trudeau sa budú ďalej snažiť o prepustenie zadržaných Kanaďanov v Číne
08 | 01 | 2019 I TASR

Toronto 8. januára (TASR) - Kanadský premiér Justin Trudeau a  americký prezident Donald Trump sa v pondelok dohodli, že sa aj naďalej budú usilovať o prepustenie dvoch Kanaďanov, ktorých zadržali v Číne v očividnej odvete za zatknutie predstaviteľky čínskej spoločnosti Huawei v Kanade na žiadosť Washingtonu.



Trudeau poďakoval v telefonickom rozhovore Trumpovi za "silné vyhlásenia podpory zo strany Spojených štátov v reakcii na svojvoľné zadržanie dvoch Kanaďanov v Číne," uviedol úrad kanadského premiéra.

Obaja politici tiež hovorili o žiadosti USA o vydanie Meng Wan-čou, finančnej riaditeľky a dcéry zakladateľa čínskej spoločnosti Huawei, ktorú zadržali v Kanade 1. decembra. Trudeau a Trump "opätovne potvrdili dôležitosť rešpektovania nezávislosti súdnictva a vlády zákona".

Meng Wan-čou, ktorú prepustili na kauciu, čaká na výsledok konania o vydaní do Spojených štátov, kde je obvinená z podvodu súvisiaceho s možným porušením sankcií uvalených Spojenými štátmi na Irán. Až do ukončenia konania nesmie opustiť Kanadu, proti čomu Čína protestuje.

Dvoch Kanaďanov, bývalého diplomata Michaela Kovriga a podnikového konzultanta Michaela Spavora, zadržali v decembri a sú podľa Pekingu podozriví z "aktivít v rozpore s čínskym zákonom o národnej bezpečnosti". Čínska vláda vyjadrila svoj "rozhodný" nesúhlas s vyhláseniami Kanady a Spojených štátov, ktoré vyzývali na prepustenie týchto osôb.

Telefonický rozhovor medzi Trudeauom a Trumpom potvrdila aj hovorkyňa Bieleho domu Sarah Sandersová. Podľa nej hovorili o "protiprávnom" zadržaní dvoch kanadských občanov v Číne ako aj o bilaterálnych obchodných záležitostiach.

Biely dom sa doteraz k týmto zadržiavaným Kanaďanom verejne nevyjadril. O ich prepustenie už skôr žiadali americký minister zahraničných vecí Mike Pompeo a hovorca rezortu diplomacie, pripomína agentúra AP.