Mouraudová, ktorá sa dištancovala od žltých viest, chce založiť politickú stranu
08 | 01 | 2019 I TASR

Brusel 8. januára (TASR) - Jacline Mouraudová - jedna z popredných osobností hnutia "žltých viest" vo Francúzsku - má úmysel založiť novú politickú stranu. Jej pracovný názov je zatiaľ Vznikajúci (Les Emergents). Uviedla v utorok agentúra AFP, ktorá tým potvrdila predošlé informácie zverejnené v denníku Le Figaro.



"Zatiaľ sme však žiadne stanovy nezaregistrovali," povedala Mouraudová (51) pre AFP. Spresnila tiež, že názov "Vznikajúci" bol navrhnutý ešte prv, než budú predložené ďalšie názvy, ktoré následne prejdú procesom hlasovania. "Museli sme však začať nejakým návrhom," vysvetlila.

Pre spravodajský server France Info Mouraudová spresnila, že nemusí byť nevyhnutne aj líderkou novovznikajúcej strany, lebo  aj o tomto sa bude hlasovať.
"Nezáleží mi na tom, či budem zvolená. To nie je dôležité, ale skutočnosť, aby sme existovali a zhromažďovali ľudí odmietajúcich násilie a rešpektujúcich naše inštitúcie," dodala.

Mouraudová, ktorá sa už dištancovala od násilne sa správajúcich demonštrantov pod znamením žltých viest, oznámila, že koncom januára predstaví "stranu zdravého rozumu" - politický subjekt bez politického zafarbenia a s "novými, konštruktívnymi nápadmi" pre celú krajinu. Tie podľa nej budú v súlade s výzvami, ktoré predstavujú klimatické zmeny, a zároveň prestanú "živiť kult spotrebiteľskej spoločnosti".
Mouraudovej cieľom je účasť novej strany na komunálnych voľbách v roku 2020.