Jana TELEKI: Protesty v Maďarsku berú Maďari s iróniou, prevalilo sa dosť pikantných vecí
08 | 01 | 2019 I Jana TELEKI

Posledné zhromaždenie zástupcov niektorých opozičných strán a odborárskych hnutí a ich teatrálny slávnostný sľub na schodoch parlamentu sa stali predmetom typického maďarského humoru.


Netrvalo dlho a objavili sa video zábery, ktoré nikdy nemali byť publikované. Keďže najväčšia radosť je škodoradosť, televízie rad radom poskytovali špeciálne video zábery, kde z jedného uhla na kamere kričí a plače poslankyňa, že ju tlčú a ťahajú na zemi do toho strihom tá istá situácia spoza jej chrbta, kde vidieť, že ju držia vysmiate, doslova rehotajúce sa kolegyne a kolegovia.


Inštruktáž pokojného poslanca demonštrantom, ako si majú vyhrnúť šaty, ľahnúť na brucho s rukami za hlavou a kričať, že nechcú násilie a trvajú na pustení ich kolegu ochrankármi, následne aj táto pripravená scéna s vysmiatym poslancom, ktorý podkopáva nohy ochranke televízie, ktorá nedovolila vstup do vysielania.


Ďalšia scéna poslanec Bence Tordai, ktorý pred tým v parlamente častoval premiéra invektívami, v živom streame sa vyhráža ochrankárovi, aby okamžite povedal svoje meno a pustil ho ďalej, lebo je parlamentným poslancom, a aby si dobre pamätal, že celý rad dobrých právnikov sa mu bude venovať na súde. Na ďalšom zábere zásah polície voči skupine, ktorá rozbila symbolické sánky naaranžované pod vianočným stromčekom, ktorý chceli zapáliť, poškodzovala sochy, pamätníky, budovu parlamentu.


Spontánne organizované skupiny demonštrantov majú podľa manuálu určiť miesta a spôsob prejavu demonštrantov, s hlavným zameraním na ochromenie verejnej dopravy efektívnym vynaložením minimálnej energie. Maďarské média toto patrične komentujú, dokážu byť totiž nielen pohotové, ale aj dosť kruté k tým, ktorí si zvolili násilnícky prístup uzurpovania si práv.


Na druhej strane celkom pokojné vyjadrenie nielen vládnych politikov, že sme svedkami nebývalého zneužitia a prisvojovania si právomocí, ktoré nikdy žiadny poslanec parlamentu nemal, aktivita opozície je neprípustná, smeruje k Majdanu a na zneužívanie týchto tvrdení na zastrašovanie.


Predstavitelia opozície v diskusných reláciách ukazujú, že dokážu vystupovať aj slušne a racionálne ak chcú, čím vlastne potvrdzujú, že všetko to vyvolávanie emócii, konfliktov, exponovanie napätia na námestí a v parlamente je iba premyslený marketingový prostriedok na získanie pozornosti médií. Bence Tordai, v štúdiu televízie atv pozýval všetkých na zhromaždenie na Námestie Hrdinov a vyzýva zamestnancov k vstupu do odborov. V Maďarsku v štátnej správe a súkromnej sfére pracuje 4,5 mil. zamestnancov, pričom iba mizivé percento je v odboroch. Preto je otázne, koho odbory, ktoré participujú na organizovaní zhromaždení  reálne zastupujú, a či zastupujú okrem záujmov odborárov   aj politické záujmy, ktoré sú agendou týchto opozičných zhromaždení .


Kto pozorne a systematicky sleduje všetky maďarské média so širokým politickým perimetrom od radikálnej pravice, ktorá stvorila JOBBBIK, cez Gyurcsányovszkú ľavicu, liberálov, zelených, nezávislých a FIDESZ, nemá problém pochopiť vysvetlenia nezávislých politológov k týmto aktivitám. Blížia sa voľby do Európskeho parlamentu a globalizačné elitárske lobby potrebuje v prospech dnešnej Bruselskej administratívy naklonenej Sorosovým plánom, aktivizovať svoj potencionálnu voličskú základňu. Preto sa v Európe nájdu financie, marketingové projekty, koučovia, osvedčené scenáre zahrnujúce rebélie, nepokoje a senzácie chtivé prejavy, ktorými sa stmeľuje niečo, čo sa stmeliť nedá. V komentároch sa objavujú vtipné narážky na skutočnosť, že Orbánovi sa podarilo spojiť nespojiteľné. Pravicu s ľavicou, liberálov, lgbt a  extrémistov. Vedľa seba vlajú vlajky Arpádovské, komunistické a dúhové. Komentátori poukazujú na skutočnosť, že toto nie je Orbánovo dielo ani zásluha, ale protesty označujú za strategický produkt prvého dejstva volieb do Európskeho parlamentu.


Rok 2019 je pre Maďarsko významným. Maďari oslavujú 30 rokov samostatnosti, 100 rokov od vzniku štátu zakladajúcou a neskôr zbankrotujúcou komunistickou Republikou rád, 99 rokov traumatizujúceho Trianonu. Maďarsko čakajú komunálne voľby a samozrejme voľby do Európskeho parlamentu, v ktorom veľa dnešných poslancov hlasujúcich za Sargentinovej správu bolo označených maďarskou elitou aj verejnosťou za vlastizradcov.


Orbánove štruktúry zbytočne tvrdia, že jeho vláda vytvorila 700 tisíc pracovných miest, znížila nezamestnanosť na 4,5%, že zvýšila medziročný rast HDP o 5 % a ďalšie celkom významné sociálne projekty, pretože podľa dnešnej opozície nič z toho nie je pravda a Orbán si to vymyslel a podobne. V politicky motivovaných prejavoch môžu tvrdiť čokoľvek, ale občanom, ktorí čakali 8.apríla v 1,5 kilometrovom rade hodiny, aby mohli voliť Orbána to nevysvetlia. Volieb sa zúčastnilo takmer 70% hlasujúcich, z nich 2/3 väčšina hlasovala za dnešnú koalíciu FIDESZU a kresťanskej demokracie. FIDESZ-KDNP pracuje so 66,8 percentnou väčšinou v parlamente. Rozpadajúci sa pravicový JOBBIK získal vo voľbách 13%. Gyurcsányiho MSZP s desiatimi percentami, ktorý nemá žiadny koaličný potenciál, sa na schodoch parlamentu prezentuje, že je národným zjednocovacím prvkom, vedie Maďarsko, žiada zvrhnutie Orbánovej vlády a nastolenie vlády 10-15% voličov. K podobným krokom je potrebná riadna dávka drzosti, alebo skôr traumy z politickej prehry.


Vrátim sa teda k tomu, čo zdravo uvažujúci človek vidí. Sleduje verejnú TV, RTL-ky, Duna TV, Echo TV, Hír TV, atv, 24H, kuruc.info, 444.hu a nespočetne iných portálov, kde opozícia má reálne nezanedbateľný priestor, vydupaný vulgárnymi, extrémistickými prejavmi a spôsobmi v štýle trápnej reality show. Nielen intelektuáli, ale aj racionálne uvažujúci národa prejavy takzvanej opozície zaraďuje na úroveň Krčmovej zábavy z románu Jenőho Rejtőa, slávneho autora rodokapsových príbehov kapitána Freda z námorníckych krčiem z počiatku minulého storočia, kde lietali stoličky, pľuvalo sa na cieľ a šťavnatou, nepreložiteľnou maďarčinou sa častovali krčmoví nepriatelia.


Orbánova exekutíva nie je bezradná, iba nepovažuje za potrebné zvyšovať popularitu násilných zhromaždení. Necháva zhorieť ich aktivistov v ohni vlastnej nenávistí otvorením mediálneho priestoru s tvrdením, že nikto nedokáže ich hlúposť a nenávisť ukázať kvalitnejšie ako oni sami. A tak z vážnej a dramaticky mienenej mega akcie opozičného mixu sa stáva denne sledovaná reality show s prvkami skrytej kamery a vykrikujúcich fanatikov a exhibicionistov. Táto produkcia tiež má svoj čas. Po chvíle sledovania prepnú kanál a život ide ďalej.


Priebeh najbližšieho zasadnutia parlamentu bude nesporne zaujímavý. Adrenalínom povzbudení extrémisti sa zrejme pripravujú vyvolať opäť konflikt a znefunkčnenie parlamentu, nahovárajúc si, že hovoria za národ. Predseda parlamentu sa nechal počuť, že úctu a vážnosť Domu nastolí, pretože je to jeho povinnosť. Bude to zrejme olej do ohňa, ktorý vzplanie na schodoch parlamentu a zhasne skôr ako je naplánovaný koniec protestu. Myslím, že na túto konfrontáciu sú už média pripravené. Nechcela by som byť v koži žiadneho exhibicionistického poslanca parlamentu, do ktorého sa média obujú spôsobom, ktorý vedia najlepšie: Presným citovaním a odvysielaním autentických vyjadrení.


Bežní Maďari čakajúc na odpadnutie zrna od pliev, vzniknutú situáciu hodnotia s humorom a hovoria Hajrá Magyarok – Maďari do toho.