Human Rights Watch vyzvala Austráliu, aby prijala mladú ženu zo Saudskej Arábie
08 | 01 | 2019 I TASR

Bangkok 8. januára (TASR) - Medzinárodná ľudskoprávna organizácia Human Rights Watch (HRW) vyzvala v utorok austrálsku vládu, aby umožnila vstup mladej žene so Saudskej Arábie, ktorú má po úteku z vlasti pred týraním v rodine a následnom zadržaní v Thajsku na starosti Úrad vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR). Informovala o tom agentúra AP.


Saudskoarabku Rahaf Muhammad Mutlak al-Kunúnovú (18) zadržali cez víkend po úteku z Kuvajtu na medzinárodnom letisku v  Suvarnabhumi v Bangkoku. V Kuvajte bola s rodinou na dovolenke.

Po tom, ako odmietla nastúpiť na spiatočný let a požiadala o pomoc medzinárodné humanitárne organizácie, sa jej v Thajsku ujali pracovníci UNHCR a umožnili jej v krajine zostať.
Al-Kunúnová uviedla, že má víza potrebné na to, aby mohla pokračovať do Austrálie, niektoré médiá však uvádzajú, že austrálska vláda ich stornovala. Oficiálne miesta v Austrálii na opakované výzvy o vyjadrenie podľa AP doposiaľ nereagovali.

Riaditeľka HRW pre Austráliu Elaine Pearsonová uviedla, že Austrália už v minulosti vyjadrila znepokojenie nad právami žien v Saudskej Arábii a že by mala "tejto mladej žene poskytnúť ochranu".
Al-Kunúnovej žiadosť o azyl aktuálne posudzuje UNHCR. Podľa jej vlastných slov ju mužskí rodinní príslušníci fyzicky a psychicky týrali a vyhrážali sa jej smrťou.

"Sme veľmi vďační, že thajské úrady neposlali slečnu al-Kúnovú nazad proti jej vôli a rozširujú jej ochranu," povedal v utorok podľa agentúry DPA predstaviteľ UNHCR v Thajsku Giuseppe de Vicentiis. Posúdenie celého prípadu a zváženie ďalších krokov môže podľa neho trvať niekoľko dní.

Prípad al-Kunúnovej, utekajúcej pred rodinou a núteným sobášom, sa stal celosvetovo mediálne sledovanou kauzou. Jej osud sleduje na Twitteri minimálne 84.000 sledovateľov.
Al-Kunúnovú - ako sama tvrdí - zastavili na letisku Suvarnabhumi v Bangkoku v sobotu večer zástupcovia saudskoarabských a kuvajtských úradov a násilím jej odobrali cestovné doklady. Potvrdila to aj medzinárodná ľudskoprávna organizácia HRW.

Saudskoarabka sa následne zabarikádovala vo svojej hotelovej izbe na zmienenom letisku a odtiaľ posielala cez sociálne médiá zúfalé prosby o pomoc i o možnosť stretnúť sa so zástupcami OSN.

Mladá Saudskoarabka ostane v Thajsku, kým UNHCR neposúdi jej prípad
Bangkok 7. januára (TASR) - Mladú 18-ročnú ženu zo Saudskej Arábie zadržanú na medzinárodnom letisku v Bangkoku, ktorá podľa svojich slov uteká pred rodinou a chce požiadať o azyl v Austrálii, dočasne prijmú v Thajsku. Tam ostane, kým jej prípad... Čítať ďalej
07 | 01 | 2019 | TASR


Al-Kunúnová je podľa vlastných slov obeťou fyzického a psychického násilia v rodine a ľudskoprávnej organizácii HRW povedala, že sa obáva o svoju bezpečnosť v prípade, že by ju donútili vrátiť sa do Saudskej Arábie. Tvrdí, že mužskí členovia jej rodiny ju bili a vyhrážali sa jej smrťou. Raz ju napríklad na šesť mesiacov zavreli v izbe za to, že si ostrihala vlasy.

Al-Kunúnová chcela požiadať o azyl v Austrálii. Do Thajska sa jej podarilo ujsť počas dovolenky, ktorú s rodinou trávila v Kuvajte. Táto krajina totiž podľa ľudskoprávnych skupín na rozdiel od Saudskej Arábie nevyžaduje, aby sa žena pri odchode z nej preukazovala povolením mužských príbuzných.

Thajsko štatút utečenca neuznáva, pričom žiadatelia o azyl, ktorí na jeho územie dorazia, sú tradične považovaní za nelegálnych prisťahovalcov a sú zadržaní. Bangkok ich obvykle následne posiela späť do vlasti, kde čelia perzekúciám.