Vo väčšej časti slovenských pohorí sa znížil stupeň lavínovej hrozby
07 | 01 | 2019 I TASR

Liptovský Hrádok 7. januára (TASR) – Vo väčšej časti slovenských pohorí sa v pondelok znížil stupeň lavínového nebezpečenstva. Aktuálne tak vo Veľkej a Malej Fatre, Vysokých i Západných Tatrách prevláda tretí stupeň z piatich, čo predstavuje zvýšenú lavínovú hrozbu. V Nízkych Tatrách platí mierne ohrozenie, druhý stupeň.



Pavel Krajčí zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby (HZS) v pondelok informoval, že uvoľnenie lavín je možné už pri malom dodatočnom zaťažení, obzvlášť na strmých svahoch. „Počas poslednej periódy sneženia napadlo do 120 centimetrov nového prachového snehu. Stále pretrvávajúci vietor ho hlavne počas nedele (6. 1.) a v noci transportoval na záveterné strany južných, juhovýchodných a východných orientácií svahov, a to najmä v najvyšších polohách. Severné a severozápadné expozície sú vyfúkané do tvrdého podkladu,“ upozornil.

Počas noci sa ochladilo na mínus 18 v najvyšších polohách po mínus 11 stupňov Celzia na podhorí. Za posledných 24 hodín napadlo do desiatich centimetrov nového snehu. Podľa Krajčího sa na hrebeňoch hôr najvyšších polôh vytvárajú snehové preveje, ktoré zhoršujú orientáciu a bezpečný pohyb v teréne.