Vo Francúzsku sa začal sa súd s kardinálom, ktorý mal kryť pedofilného kňaza
07 | 01 | 2019 I TASR

Lyon 7. januára (TASR) - Súdny proces s vplyvným katolíckym kardinálom Philippom Barbarinom sa v pondelok začal vo francúzskom Lyone. Barbarin čelí podozreniam, že kryl kňaza lyonskej arcidiecézy, ktorý sa dopustil sexuálneho zneužívania detí.



Obvinenia vzniesli bývalí skauti, ktorí tvrdia, že Barbarin svojho času nepreskúmal podozrenia voči pedofilnému duchovnému Bernardovi Preynatovi, ktorý mal zneužiť celkovo najmenej 70 detí. Podľa agentúry AP ide o najväčší cirkevný sexuálny škandál v prevažne katolíckom Francúzsku.

Pred súd v Lyone predstúpili spoločne so 68-ročným kardinálom ďalší štyria cirkevní predstavitelia obvinení z utajovania celej kauzy. Obvineniu čelí aj vysokopostavený vatikánsky činiteľ Luis Ladaria, prefekt Kongregácie pre náuku viery. Pred súdom sa však neobjaví, keďže v jeho prípade Vatikán uplatnil štatút diplomatickej imunity.

Práve Ladaria mal údajne pred viac ako dvoma desaťročiami poradiť Barbarinovi, aby duchovných, ktorí sa dopustili zneužívania, potrestal interne a vyhol sa tak verejnému škandálu.

Preynat sa k zneužívaniu detí z druhej polovice 80. rokov po odhalení priznal. Počas vyšetrovania sa však ukázalo, že svojho času o podozreniach vedelo aj arcibiskupstvo v Lyone, ale nepodniklo žiadne opatrenia, aby situáciu riešilo.

Skupina deviatich bývalých obetí tvrdí, že kardinál Barbarin ako lyonský arcibiskup v roku 2007 príslušné podozrenia voči Preynatovi dostatočne nepreskúmal. Kňaz sa tak mohol naďalej stretávať s mládežou, až do svojho odchodu do dôchodku v roku 2015. Mnohí Francúzi preto požadovali kardinálovo odstúpenie z arcibiskupského postu.

Agentúra AP však upozorňuje, že Barbarinov prípad môže byť napokon odložený ad acta. Samotná prokuratúra najskôr obvinenia obetí na adresu kardinála odmietala pre nedostatok dôkazov. Sám Barbarin trvá na svojej nevine a tvrdí, že o nezákonnom konaní duchovného sa dozvedel až v čase, keď sa naň vzťahovala premlčacia lehota.