Thajská polícia mladú ženu zo Saudskej Arábie proti jej vôli nikam nepošle
07 | 01 | 2019 I TASR

Bangkok 7. januára (TASR) - Mladú 18-ročnú ženú zo Saudskej Arábie zadržanú na medzinárodnom letisku v Bangkoku, ktorá podľa svojich slov uteká pred rodinou a chce požiadať o azyl v Austrálii, thajská polícia proti jej vôli nikam nepošle. S odvolaním sa na vyhlásenie šéfa thajskej imigračnej polície o tom v pondelok informovala agentúra AP.



Suračate Hakparn na tlačovej konferencii na medzinárodnom letisku v Bangkoku oznámil, že Rahaf Muhammad Mutlak al-Kunúnová bude mať možnosť stretnúť sa so zástupcami Úradu vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR). Stretnutie by sa podľa jeho slov mohlo uskutočniť ešte v priebehu pondelka.

"Pokiaľ nechce odísť, nebudeme ju nútiť," povedal podľa agentúry AFP.
Dodal, že pokiaľ sa thajské úrady rozhodnú al-Kunúnovú do Saudskej Arábie nevydať, budú to musieť Rijádu vysvetliť tak, aby nedošlo k narušeniu vzájomných vzťahov oboch krajín.

Al-Kunúnová sa zabarikádovala vo svojej hotelovej izbe na medzinárodnom letisku v thajskej metropole Bangkok a odtiaľ posiela cez sociálne médiá zúfalé prosby o pomoc i o možnosť stretnúť sa so zástupcami OSN. Žena taktiež odmietla vyjsť z izby a nastúpiť do lietadla smerujúceho do Kuvajtu.

Al-Kunúnová v nedeľu pre agentúru AFP povedala, že ju na letisku Suvarnabhumi v Bangkoku zastavili zástupcovia saudskoarabských a kuvajtských úradov a násilím jej odobrali cestovné doklady - čo potvrdila aj medzinárodná ľudskoprávna organizácia Human Rights Watch (HRW).
Podľa svojich slov je obeťou fyzického a psychického násilia v rodine.