Ombudsmanka NRSR navrhla štyroch kandidátov na sudcov ÚS, radili jej mimovládky
07 | 01 | 2019 I TASR

Bratislava 7. januára (TASR) - Verejná ochrankyňa práv Mária Patakyová v pondelok predložila parlamentu návrhy štyroch kandidátov na sudcov Ústavného súdu (ÚS) SR. Ide o Evu Kováčechovú, Petra Kresáka, Jána Šikutu a Jána Štiavnického. Šikuta, Štiavnický aj Kresák už boli na zozname kandidátov, navrhli ich iné inštitúcie. Novým menom je teda Kováčechová.


Ako informovala Michaela Pavelková z Kancelárie verejného ochrancu práv, do procesu boli zapojené aj mimovládne organizácie, s ktorými Patakyová komunikovala pri hľadaní osobností.

Prednosťou kandidátky Kováčechovej je podľa ombudsmanky pôsobenie v treťom sektore. "Domnievam sa, že práve skúsenosti s tretím sektorom by mohli vniesť nový náhľad a rozmanitosť prístupov do činnosti Ústavného súdu Slovenskej republiky," vysvetlila.
Šikutu nominovala organizácia Transparency International Slovensko, na kandidatúre Štiavnického sa ombudsmanka zhodla s Iniciatívou za lepšiu advokáciu.
Verejná ochrankyňa práv získala kompetenciu podávať návrhy na voľbu kandidátov na sudcov ÚS SR v novembri minulého roka.

Schôdza ústavnoprávneho výboru sa má začať 22. januára. Jeho predseda Róbert Madej (Smer-SD) potvrdil, že vypočutie kandidátov výborom sa začne 23. januára a vyhradené naň majú tri dni.

Na vypočutí kandidátov bude prítomný aj prezident SR alebo ho zastúpi vedúci pracovník Kancelárie prezidenta SR. Tomu sa má kedykoľvek, keď o to požiada, udeliť slovo. Kandidát na schôdzi predstaví svoje pracovné skúsenosti a výsledky či publikačnú činnosť.
Poslanci parlamentu by mali voliť kandidátov na sudcov ÚS na schôdzi, ktorá sa začne 29. januára.