Medzinárodná rehabilitácia Bašara Asada sa začala
07 | 01 | 2019 I Christopher Phillips

Pre sýrskeho prezidenta Bašára Asada rok 2018 skončil dobre. Spolu s prezidentom Trumpom oznámil stiahnutie amerických vojakov z východnej Sýrie a niekoľko arabských štátov uviedlo, že sú ochotní sa s Asadom zmieriť.


V decembri sa sudánsky prezident Omar al-Bashir stal prvým arabským predstaviteľom, ktorý navštívil Sýriuod roku 2011, kedy vypukol občiansky konflikt. Spojené Arabské Emiráty, ktoré predtým boli proti Asadovi, oznámili, že obnovujú vzťahy s Damaskom, s Bahrajnom a Kuvajtom. Tunisko obnovuje priame lety do Sýrie a Jordánsko obnovuje obchodné väzby.

Saudská Arábia, najväčší podporovateľ povstalcov proti Asadovi, sa zdá čoraz viac ochotná prijať Asada, ktorý zostane v Damasku, a dúfa, že zmierni jeho závislosť na regionálnom rivalovi Saudskej Arábie - Iráne. Dokonca sa očakáva, že Arabská liga, ktorá vyhnala Asada po brutálnom zásahu proti protestujúcim v roku 2011, Asada v roku 2019 opäť privíta.

Ako bol Asad izolovaný naozaj?

Samozrejme, Asad nikdy nebol medzinárodne izolovaný, to bol jeden z hlavných dôvodov, prečo prežil. Výrazná pomoc spojencov Sýrie, Ruska a Iránu je dobre zdokumentovaná. Rusko zaistilo, že Damask nebude čeliť sankciám určených OSN, podobným tým, ktorými trpel iracký vodca Saddám Husajn. Rusko poskytlo pôžičky, aby Damask ďalej fungoval.

Zvyšné štáty spoločenstva BRICS (Brazília, India, Čína a Juhoafrická republika), rovnako ako mnoho iných západných štátov, nevyžadovalo, aby Asad odstúpil. Čína bola najviac podporujúca, a od roku 2011 blokovala rezolúcie BR OSN šesťkrát, ale aj India udržiavala vzťahy s Damaskom, pretože sa obávala vzostupu islamistov. Brazília vyslala svojho veľvyslanca do Sýrie. Dokonca pred nedávnymi voľbami prezidenta Bolsonara, Brazília oznámila svoje želanie obnoviť plné väzby a zúčastniť sa rekonštrukcie Sýrie.

Obnova Sýrie bude nákladná

BRICS a spojenci Asada pravdepodobne neposkytnú mnoho z odhadovaných 400 miliárd dolárov potrebných k obnove povojnovej Sýrie. Najbohatšia, Čína, sa zdá byť vlažná, zatiaľ čo Rusko a Irán postrádajú finančné prostriedky. Asad a jeho spojenci už dávno vedeli, že iba Perzský záliv alebo západná pomoc môžu poskytnúť potrebné miliardy na rekonštrukciou a to je skutočná hodnota akéhokoľvek otepľovania sa arabských väzieb.

Keď sa Asad znovu spojil s Ligou arabských štátov, tak prináša ekonomickú odmenu a symbolický koniec pokusov Asadových nepriateľov na jeho zvrhnutie. Libanon a Irak sa odmietli pripojiť k prípadným sankciám vedených v štátoch v Perzského zálivu,  Jordánsko si zachovalo diplomatickú prítomnosť v Sýrii, a to aj napriek tomu, že vojna a vonkajší politický tlak boli prinútené zastaviť obchod medzi oboma krajinami. Alžírsko sa tiež postavilo proti vylúčeniu Sýrie z arabskej ligy a potom viedlo tajné rokovania a Sissiho režim v Egypte tiež rozvíjal tajné väzby.

Bloky k Asadovej rehabilitácii: USA, EÚ a Turecko

Sýrska ekonomika a najmä po vojne spustošené druhé najväčšie mesto Aleppo, by výrazne podporilo opätovné otvorenie trás do Turecka - v súčasnosti blokované ako Ankarou, tak Tureckom podporovanými povstalcami, ktorí kontrolujú Idlib. Hoci Turecko upustilo od požiadaviek na odstúpenie Asada, tri oblasti zabraňujú zmiereniu.

Po prvé, potom, čo Trump odstúpil, Ankara a Damask by mohli zaútočiť na východnu Sýriu. Turecko chce vytlačiť bývalých kurdských spojencov Washingtonu, ktorých považuje za teroristov, zatiaľ čo Sýria môže s nimi dosiahnuť obsadenie regiónu. Veľa bude závisieť od toho, či Rusko môže sprostredkovať akúkoľvek dohodu.

Druhým je Idlib, posledné rebelské vrecko Sýrie, ktoré je Asad odhodlaný znova prijať, ale je chránené Tureckom, ktoré sa obáva, že by bolo zaplavené Turecko utečencami a islamskými militantmi. Konečne ide aj o časť severnej Sýrie medzi Afrinom a Jarabulusom, ktorú v súčasnosti drží Turecko prostredníctvom rebelov.

Asad privíta akýkoľvek návrat do Arabskej ligy, ale jeho význam by nemal byť nadhodnotený.
Na jednej strane bola Sýria v celej svojej občianskej vojne ďaleko od izolácie a na strane druhej zostáva dlhá cesta od zmierenia so západnými vládami a Tureckom. Nie že by sa to príliš týkalo Damasku. Asadov režim má desaťročia skúseností so západnými a regionálnymi sankciami a izoláciou, naposledy v polovici rokov 2000.

Jej stratégia už dávno čaká na to, aby sa medzinárodné podmienky zmenili vo svoj prospech, než aby zmenili svoju politiku. Nedávne otvorenie z arabských štátov tento prístup ďalej potvrdí, a Asad si bude istý, že nakoniec sa na Západe a Ankare objaví aj bez ohľadu na to, ako dlho to trvá.