Komentár Jany TELEKI: Falšovanie spisu sudkyňou OS Bratislava 1 posudzuje kriminálka
07 | 01 | 2019 I Jana TELEKI

Trestné oznámenie za falšovanie spisu sudkyňou OS Bratislava 1, podané na GP SR - odstúpila generálna prokuratúra na riešenie odboru kriminálnej polície. Generálna prokuratúra falšovanie súdneho spisu vyhodnotila v zmysle trestného zákona a nie podľa zákona o sudcoch v zmysle zažitej justičnej praxe.


Pred niekoľkými týždňami sme boli svedkami pôvabného predstavenia z dielne ministra spravodlivosti, s názvom odvolanie predsedníčky OS Bratislava 1. Dôvodom malo byť chýbajúcich takmer tristo strán zo súdneho spisu kde bol účastníkom Marián Kočner. Ak by rovnakým metrom ako predsedníčka OS Bratislava 1 - JUDr. Anna Kašajová boli posudzované všetky jej predchodkyne, nepochybne by na pozícii nezotrvali viac ako niekoľko dní. Situácia na súde je v súčasnosti alarmujúca a riešenie prehlbujúcich sa problémov je v nedohľadne.

Okresný súd 1 je dlhé roky jeden veľký chaos, kde nie je ničím výnimočným nielen strácanie častí, ale celých spisov a strácanie žalôb podaných poštou chlebom každodenným. Rozhodovať o rozhodnutom, nebrať pri vydávaní rozsudku do úvahy listiny predložené účastníkmi konania, nevykonávať dokazovanie predvolaním svedkov a odmietať prejednávať podané žaloby nie je na OS Bratislava 1 ničím výnimočným. Odôvodniť nezákonné rozhodnutie je predsa oveľa jednoduchšie bez svedeckých výpovedí, ktoré sudcom nezapadajú do pripravených scenárov.

Opätovné posudzovanie právoplatne ukončených trestných vecí civilnými sudcami a falšovanie spisov, uplatňované v konaniach o náhradu konaniach po nástupe Boreca bolo donedávna prezentované ako justičná prax alebo právny názor sudcu, za ktorý nie je možné sudcu ani disciplinárne stíhať. Trestné oznámenia za nezákonné konanie sudcov v súvislosti s ich trestnou činnosťou v rámci súdnych konaní boli prekvalifikované na sťažnosti proti postupu a odstupované na vybavenie sudcom voči, ktorým smerovali.

Nebolo to inak ani v tomto prípade. Predsedníčka OS Bratislava 1 dôverne poznala spis nakoľko bola dva roky zákonnou sudkyňou v konaní. Po dvoch rokoch nečinnosti na základe sťažnosti za prieťahy v konaní bol súdny spis pridelený novej sudkyni. Na nezákonnosti sudkyne bola upozornená, sťažnosti na postup sudkyne neriešila a nevidela v jej postupe ani dôvod na odňatie spisu. Podobne dôvod na jej vylúčenie z konania nevidel ani nadriadený Krajský súd, ktorý odmietol rozhodovať o námietke zaujatosti sudkyne. V priebehu dvoch rokov zákonná sudkyňa OS Bratislava 1 postupom v rozpore so zákonom marila právo účastníka konania na spravodlivý proces. Pohár pretiekol, keď do spisu zažurnalizovala zápisnicu z pojednávania, ktoré nikdy neprebehlo, nakoľko pojednávanie niekoľko dní pred termínom zrušila.

Štyri roky od podania žaloby na súd bol na zákonnú sudkyňu podaný podnet na trestné stíhanie. Po podaní trestného oznámenia generálna prokuratúra postúpila trestné oznámenie na vybavenie Odboru kriminálnej polície.

https://www.hlavnydennik.sk/2018/12/07/jana-teleki-ked-lucia-zitnanska-urobila-z-civilneho-sudneho-poriadku-biznis/