Výbuch bomby pri egyptskom kostole zabil policajta, ktorý ju zneškodňoval
06 | 01 | 2019 I TASR

Káhira 6. januára (TASR) - Explózia v blízkosti kostola v Káhire v sobotu zabila policajta a dvoch ďalších zranila, informovala agentúra AFP s odvolaním sa na bezpečnostný zdroj.



Výbuch nastal pri zneškodňovaní výbušného zariadenia na predmestí Madínat as-Sadr (Nasr City). Výbušnina bola jednou z dvoch, ktoré sa našli v taške na neďalekej streche.
Incident sa odohral dva dni predtým ako menšina koptských kresťanov v Egypte oslavuje Vianoce 7. januára a tiež predtým ako egyptský prezident Abdal Fattáh Sísí v nedeľu slávnostne otvorí mešitu a koptskú katedrálu v novom, zatiaľ nepomenovanom administratívnom hlavnom meste krajiny.

Koptskí kresťania sú v Egypte v posledných rokoch opakovane vystavovaní násiliu. Teroristické útoky na koptské kostoly v Káhire, Alexandrii a Tantá z decembra 2016 a apríla 2017 si vyžiadali približne 100 obetí na životoch z ich radov a mnoho zranených.

V Egypte žije zhruba osem miliónov Koptov, ktorí tak tvoria desať percent z celkového počtu obyvateľov krajiny. Odkedy sa v Káhire ujala moci islamistická a neskôr druhá, armádou podporovaná vláda, cítia sa Kopti oveľa viac ohrození a množia sa správy o útokoch a vyháňaní koptských rodín z ich dedín.