Veľké lavínové nebezpečenstvo platí vo Vysokých a Západných Tatrách
05 | 01 | 2019 I TASR

Liptovský Hrádok 5. januára (TASR) - Veľké lavínové nebezpečenstvo, štvrtý stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice aktuálne platí vo Vysokých a Západných Tatrách. V ostatných pohoriach Slovenska je zvýšená lavínová hrozba, tretí stupeň.



Anton Sedlák zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby (HZS) v sobotu informoval, že vo Vysokých a Západných Tatrách je uvoľnenie lavín pravdepodobné na mnohých strmých svahoch už pri malom dodatočnom zaťažení. Zároveň sa predpokladá aj výskyt veľkých spontánnych lavín.

„Počas poslednej periódy sneženia napadlo do 100 centimetrov nového prachového snehu. Stále pretrvávajúci vietor ho transportuje na záveterné strany južných, juhovýchodných a východných orientácií svahov, a to najmä v najvyšších polohách. Pri takomto množstve nového snehu sú však nebezpečné všetky expozície, obzvlášť vo Vysokých a Západných Tatrách,“ upozornil.

V sobotu ráno prevládalo na horách oblačné počasie so slabým snežením. Teploty sa pohybovali v rozpätí od mínus 13 v najvyšších polohách po mínus sedem stupňov Celzia na podhorí. "Posledná perióda sneženia, ktorá prišla od severozápadu, priniesla bohaté snehové zrážky. Na hrebeňoch hôr najvyšších polôh sa vytvárajú snehové preveje, ktoré zhoršujú orientáciu a bezpečný pohyb v teréne," uviedol Sedlák s tým, že celková výška snehu dosahuje v stredných polohách do 100 centimetrov, vo vysokých polohách Tatier 120 až 200 centimetrov.