V Prešovskom kraji naďalej sneží, cestári robia okruhy
05 | 01 | 2019 I TASR

Prešov 5. januára (TASR) – Cesty v Prešovskom kraji sú momentálne zjazdné. Pre TASR to uvideli pracovníci oblastných dispečingov zimnej údržby ciest Prešovského samosprávneho kraja (PSK). Ako povedal riaditeľ Správy a údržby ciest (SÚC) PSK pre oblasť Poprad Marián Barilla, snehové záveje situáciu nekomplikujú.



"V okresoch Poprad, Kežmarok a Levoča husto sneží. Techniku, ktorá pluhuje a posypáva cesty, máme v teréne. Medzi najproblematickejšie úseky patria Cesta Slobody v oblasti Vysokých Tatier a cesty v podtatranskom regióne, ktoré sa na ňu napájajú. Ide najmä o úsek od Štrbského Plesa na Podbanské, potom v okolí Ždiaru, Lendaku a Stráne pod Tatrami," spresnil s tým, že na cestách sa pre husté sneženie rýchlo tvorí biela pokrývka. "Kým sypač urobí okruh, niečo nasneží. Na viacerých miestach sa preto tvorí aj utlačená vrstva snehu. Dnes nás čaká boj so snežením, zajtra s vetrom, ktorý ho nafúka naspäť na cesty," dodal v súvislosti s predpoveďami počasia.

Kašovitá vrstva snehu sa tvorí v okresoch Prešov a Sabinov. Podľa oblastného dipečingu je potrebné zvýšiť opatrnosť na cestách a použitie zimných pneumatík je nutné. "Stále sneží, všetky sypače - 21 sú v okresoch Prešov a Sabinov v teréne," uviedol s tým, že mierne problémy môže motoristom spôsobiť jazda na vyvýšených miestach v Sabinovskom okrese, v smere na Lipany.

Naďalej sneží aj v okrese Bardejov, Humenné a Svidník, kde neevidujú komplikácie. Rovnako sú v teréne všetky cestárske vozidlá.
Zvýšenú opatrnosť odporúča oblastný dispečing Stará Ľubovňa, a to najmä na Stráňaskom kopci v smere na Červený Kláštor. "Sneh je čerstvý, ale cesty sú odhrnuté a posypané. Nemáme hlásené ani dopravné nehody. Vozovky sú zjazdné aj smerom na Poprad a Ľubotín či Vyšné Ružbachy a Litmanovú," informoval.

Vo Vranovskom okrese by mali byť obozretní najmä vodiči kamiónov. "Všetka technika je v teréne. Stále sneží, ale snažíme sa zmierňovať dôsledky. Myslím, že to zatiaľ zvládame. Pozor však treba dať na horskom priechode Petič v smere na Prešov a v okolí Holčíkoviec v smere na Svidník a Stropkov," uzavrel oblastný dispečer SCÚ PSK.