Čechom tento rok stúpnu ceny energií aj bývania, priplatia si takmer za všetko
05 | 01 | 2019 I TASR

Praha 5. januára (TASR) - České domácnosti čaká tento rok zdražovanie takmer všetkých položiek. Inflácia sa má podľa prognózy Českej národnej banky (ČNB) držať na optimálnej úrovni 2 %. Ekonómovia však očakávajú oveľa vyšší nárast cien najmä v prípade výdavkov na bývanie a niektorých služieb, uviedol portál IDNES.



Podľa expertov sa dá povedať, že po piatich rokoch stagnácie si priplatia všetci.
"Pri elektrine bude nárast celkovej ceny väčšinou nad 10 %, pri plyne okolo 5 %. Priplatia si aj odberatelia tepla," odhaduje Jiří Gavora, energetický expert v spoločnosti ENA. Teplárne v niektorých českých mestách už zdvihli ceny až o 15 % v dôsledku menej výhodných nákupov plynu.

Zdražovanie elektriny sa najviac dotkne tých, ktorí ňou aj kúria, a najmenej domácnosti, ktoré ju využívajú len na svietenie a na prevádzku bežných spotrebičov. Maximálne zdraženie by malo zodpovedať necelým 7 %, lenže v praxi môže byť tento nárast vyšší.
Pokiaľ ide o potraviny, vlani k výraznejšiemu rastu ich cien v Česku nedošlo. Vývoj v tomto roku môže byť podobný, veľa však bude závisieť od počasia.

Zdražieť však môžu reštaurácie, ktoré by si tak vykompenzovali roky odriekania. "Očakávame zdraženie o 7 až 10 %," uviedol Petr Indra, obchodný riaditeľ rozvozovej firmy Dáme jedlo, ktorá zbiera údaje zo stoviek reštaurácií.
Reštaurácie totiž trápi nedostatok kuchárov a obsluhy. To vytvára silný tlak na rast miezd, a tým aj ich nákladov.

Hlavný ekonóm Deloitte David Marek však upozorňuje, že ceny potravín môžu po slabej úrode v minulej sezóne stúpať rýchlejšie ako vlani. Potraviny sú pritom po bývaní druhou najvýznamnejšou výdavkovou položkou Čechov a na celkovej inflácii sa podieľajú zhruba jednou šestinou.

Viac opäť zaplatí aj ten, kto sa chystá zaobstarať si vlastné bývanie. Odporúčanie ČNB odstrihlo časť záujemcov od možnosti zaobstarať si nový byt na hypotéku. Manévrovací priestor developerov pre zvyšovanie ceny nehnuteľností sa tak znížil. Napriek tomu bývanie opäť zdražie, a to najmä vo veľkých mestách.

Spoločnosť Fincentrum Reality odhaduje, že ceny nehnuteľností stúpnu až o 13 %. Najmä z bytov v Prahe sa stal luxus, ktorý sa vzďaľuje možnostiam strednej triedy. Hore pôjde zrejme aj nájomné.
Česi sa môžu tento rok tešiť aj na to, že euro kúpia lacnejšie. Na pokles cien zájazdov sa však spoliehať nemôžu.

Asociácia cestovných kancelárií ČR predpokladá, že v tomto roku môžu mierne zdražieť dovolenky v niektorých destináciách pre povinné príspevky do garančného fondu. Ten má klientov lepšie chrániť proti úpadku CK. Od júla 2018 musia CK v Česku odvádzať do fondu 0,1 percenta z tržieb za zájazdy.

Hlbšie do vrecka siahnu aj cestujúci vo vlakoch. České dráhy zvýšili od 9. decembra 2018 cestovné v priemere o 2,5 %. Dôvodom sú rastúce ceny služieb, energií aj ľudskej práce.
Zamestnanci firiem v Česku mali vlani na výplatných páskach v priemere o 9 % vyššie mzdy. Analytik ČSOB Petr Dufek očakáva tento rok ich miernejšie zvyšovanie, zhruba o 7 %.
Aj Dufek odhaduje, že infláciu potiahnu tento rok nahor predovšetkým náklady na bývanie, konkrétne nájomné a energie.

Práve energie môžu podľa Jany Steckerovej z Komerčnej banky na začiatku roka vytlačiť infláciu až k 3 % a prinútiť ČNB k rýchlemu zvyšovaniu úrokov, a teda zdraženiu pôžičiek. Sadzby sa môžu v tomto roku zvýšiť trikrát.