B. Bugár považuje výzvu R. Mistríka opozícii na vzdanie sa kandidatúry za chybu
05 | 01 | 2019 I TASR

 Bratislava 5. januára (TASR) - Predseda Mosta-Híd Béla Bugár nevidí dôvod na vzdanie sa prezidentskej kandidatúry. Výzvu Roberta Mistríka opozičným kandidátom, aby sa vzdali v jeho prospech, považuje Bugár za chybu.



"Nebol to dobrý krok zo strany pána Mistríka, ešte nepoznáme všetkých kandidátov. Ak neskúsený vyzval, aby sa vzdali iní v jeho prospech. Nie je to dobrý krok," povedal v piatok novinárom Bugár.

Šéf koaličnej strany si nemyslí, že by sa mal vytvoriť jeden silný kandidát voči dvom extrémistom. "Ľudia si musia vybrať. Nemyslím si, že je to tak vyostrené, aby sme museli podporiť jedného kandidáta," doplnil s tým, že o tom, kto postúpi do druhého kola, rozhodnú občania.

Bugár sa usiluje dostať do druhého kola, spustil kampaň, v rámci ktorej chodí za ľuďmi do regiónov. Bude v nej pokračovať aj po sviatkoch. Ľuďom okrem iného vysvetľuje kompetencie prezidenta. Neustále hovorí, že prezident má byť nadstranícky, nie opozičný ani koaličný.
Prezidentské voľby budú na jar. Termín vyhlasuje predseda Národnej rady SR, mal by tak urobiť 10. januára. Prvé kolo voľby by sa malo uskutočniť 16. marca a druhé 30. marca.

Do boja o Prezidentský palác sa už chce zapojiť viac ako desať záujemcov. Nateraz sa ohlásili napríklad Béla Bugár (Most-Híd), Robert Mistrík (s podporou SaS a Spolu), Juraj Zábojník (bezpečnostný analytik), Eduard Chmelár (politický analytik), Zuzana Čaputová (Progresívne Slovensko), Milan Krajniak (Sme rodina), Oskar Fegyveres (svedok únosu prezidentovho syna Kováča ml.), Marian Kotleba (ĽSNS), František Mikloško (expolitik KDH), Róbert Švec (Slovenské hnutie obrody), Bohumila Tauchmannová, Štefan Harabin (sudca Najvyššieho súdu SR) či dramaturgička a riaditeľka módnej televízie Gabriela Drobová.