ALARMUJÚCE: Európa možno príde o pšenicu, hrozí nám hlad?
05 | 01 | 2019 I Michal Šumichrast

Tím európskych vedcov vrátane dvoch českých z Ústavu výskumu globálne zmeny Akadémie vied ČR zistil, že pšenica na starom kontinente nie je odolná voči zmenám klímy. Informuje portál CzechGlobe.


V posledných piatich až 15 rokoch sa potom podľa nich na poliach vo väčšine európskych krajín znížili rozdiely v reakciách pšenice na počasie. Výsledky výskumu publikoval americký časopis Proceedings of the National Academy of Sciences.

Extrémnosti a variabilita počasia podľa vedcov budú znamenať zníženie výnosov pšenice. Výskumníci na účely štúdie zhodnotili tisíce pozorovania výnosov kultivarov pšenice v deviatich európskych krajinách - Slovensku, Česku, Fínsku, Dánsku, Nemecku, Belgicku, Francúzsku, Taliansku a Španielsku. Zisťovali, ako reagujú na počasie.

Zmeny u výnosov všetkých kultivarov pšenice vystavených rôznym poveternostným vplyvom boli relatívne podobné v severnej a strednej Európe a v rámci krajín južnej Európy to platilo najmä u tvrdej pšenice. Ako vážny problém naprieč Európou negatívne ovplyvňujúci výnos sa ukázala nízka odolnosť pšenice voči výdatným dažďom.


Všeobecne môžu výnosy v zraniteľných fázach vegetačného obdobia poškodiť dážď, sucho, teplo i chlad.

"Výnos pšenice je citlivý dokonca aj na niekoľkodňové vystavenie poveternostným vplyvom a vlhkému počasiu, ktoré podporuje vznik chorôb. Okrem toho sa zdá, že limitujúcim faktorom adaptácie pšenice k zmene klímy v Európe je, skôr než sucho, tepelný stres," dodáva CzechGlobe.

Podľa inštitúcie pšenici neposkytujú odolnosť súčasné šľachtiteľské programy a postupy výberu kultivarov.