USA radia občanom zvýšiť opatrnosť, ak cestujú do Číny
04 | 01 | 2019 I TASR

 Washington 4. januára (TASR) - Spojené štáty varovali vo štvrtok svojich občanov, ktorí sa chystajú navštíviť Čínu, pred možnosťou "svojvoľného vykonávania zákonov" zo strany tamojších orgánov. Ministerstvo zahraničných vecí vo Washingtone poukázalo na prípady, keď čínske úrady Američanom s čínskymi koreňmi nečakane zakázali opustiť krajinu a pritom ich "obťažovali či zastrašovali", uviedla tlačová agentúra AFP.



Spojené štáty aktualizovali svoje cestovné odporúčania po tom, ako v Číne zadržali v decembri niekoľkých Kanaďanov, čo býva spájané s predošlým zadržaním predstaviteľky čínskej spoločnosti Huawei v Kanade na žiadosť Washingtonu. Ministerstvo zahraničných vecí opätovne radí Američanom, aby v Číne "preukazovali zvýšenú opatrnosť", priamo ich však od cestovania do tejto krajiny neodhovára.

Podľa Washingtonu je opatrnosť na mieste aj v súvislosti s bezpečnostnými prehliadkami a zákazmi nočného vychádzania v Sin-ťiangu a Tibete - dvoch čínskych regiónoch obývaných národnostnými menšinami, voči ktorým sa Peking snaží uplatňovať prísnu kontrolu.