Ukrajinská bezpečnostná služba vyšetruje údajný pokus o prevrat
04 | 01 | 2019 I TASR

Kyjev 4. januára (TASR) - Ako pokus o štátny prevrat začala Ukrajinská bezpečnostná služba (SBU) vyšetrovať založenie Prvého ukrajinského národného kongresu (PUNK) a Ukrajinskej ľudovej armády v Prahe v máji 2018. S odvolaním sa na materiály zo súdu o tom vo štvrtok informoval server Ukrajinski Novini. 



SBU uvádza, že v dňoch 24-26 mája 2018 sa v Česku uskutočnila akcia s názvom Prvý ukrajinský národný kongres, na ktorej bolo údajne okrem iného vyhlásené, že ukrajinský parlament, generálna prokuratúra a ministerstvo vnútra sú nelegitímnymi orgánmi, pričom jediným legálnym zákonodarným orgánom by mal byť výhradne PUNK.

Zároveň - s cieľom násilného prevzatia moci v krajine - účastníci schôdzky v Prahe údajne odsúhlasili vytvorenie polovojenských štruktúr. Jednou z nich mala byť aj tzv. Ukrajinská ľudová armáda, určená na vedenie odboja proti ukrajinskej Národnej garde a polícii.

Podľa dokumentu SBU zo septembra 2018 by formovanie daných ozbrojených jednotiek malo aktívne prebiehať najmä v Kyjeve, ale aj v oblastiach Kyjevskej, Žitomirskej, Vinnyckej, Kirovohradskej a Čerkaskej.