Termíny a definície z technických noriem sprístupnili verejnosti
04 | 01 | 2019 I TASR

Bratislava 4. januára (TASR) - Nová terminologická databáza približne 160.000 termínov a definícií, vybraných zo slovenských technických noriem, je prístupná verejnosti na stránke Úradu pre normalizáciu, metrológiu a skúšobníctvo Slovenskej republiky (ÚNMS SR) v sekcii Technická normalizácia, v podsekcii Informácie o terminologickej databáze. TASR o tom informoval úrad.



Ikona, ktorou sa bude databáza spúšťať, bude umiestnená na úvodnej stránke úradu pod ikonou Portál noriem. Prístup je bezplatný, s podmienkou povinnej registrácie používateľa.

Tvorba databázy trvala približne dva roky a pripravoval ju odbor technickej normalizácie s oddelením informatiky úradu. "Databáza sa aktualizuje priebežne na základe nových slovenských technických noriem a technických normalizačných informácií v štátnom jazyku, prijatých úradom a oznámených vo Vestníku ÚNMS SR raz mesačne," konkretizoval úrad.

Technická normalizácia je jednou zo štyroch hlavných činností úradu. "Je jedným z nástrojov odstraňovania technických prekážok obchodu. Technické normy pomáhajú zabezpečiť, aby boli vzájomne sa doplňujúce výrobky interoperabilné, uľahčujú zavádzanie inovatívnych výrobkov a v konečnom dôsledku pomáhajú budovať dôveru spotrebiteľov v kvalitu výrobkov a služieb ponúkaných na Slovensku, ale aj v Európskej únii," uviedol predseda úradu Pavol Pavlis.