Svetový deň Braillovho písma chce zvýšiť povedomie o komunikácii nevidiacich
04 | 01 | 2019 I TASR

Bratislava 4. januára (TASR) - V piatok si organizácie nevidiacich po celom svete slávnostne pripomínajú narodenie Louisa Brailla. V decembri 2018 Valné zhromaždenie OSN vyhlásilo tento dátum za Svetový deň Braillovho písma, ktorý vyzýva na zvyšovanie povedomia o Braillovom písme. TASR o tom informovala metodička rozvoja spolkovej činnosti Únie nevidiacich a slabozrakých Slovenska (ÚNSS) Dušana Blašková.



"Braillovo písmo je prostriedok komunikácie, nevyhnutný pre uplatňovanie práv ľudí so zrakovým postihnutím," uviedla ÚNSS. Aby nevidiaci mohli komunikovať písaným slovom so svojím okolím, spočiatku sa učili čítať ryté, tesané alebo vyrezávané písmo prstami či nahmatať línie vzniknuté po zaschnutí hustého atramentu. Akékoľvek spracovanie latinky však bolo pre nich na čítanie príliš náročné a písanie predstavovalo ešte väčší problém.

Medzníkom v histórii slepeckého písma bolo zistenie, že kým pre zrak sú dôležité línie, pre hmat sú to body. Prvé písmo, ktoré mohli nevidiaci nielen čítať, ale pomocou špeciálnej šablóny aj písať, bolo pôvodne tajným písmom na vojenské účely. Vytvoril ho Charles Barbier de la Serre v roku 1815 a iniciatívou chovancov Národného ústavu pre mladých slepcov v Paríži bola neskôr vyhlásená súťaž na zjednodušenie tohto písma. Najväčšmi obstál práve návrh Louisa Brailla.

Braillovo písmo predstavili svetu v roku 1825. "Pozostáva z dvoch stĺpcov po troch bodoch. Ich kombináciou možno zaznačiť písmená abecedy aj s diakritikou, interpunkčné znamienka, matematické a chemické symboly, dokonca notový záznam," pripomína ÚNSS.

Veľkosť jednotlivých bodov, vzdialenosť medzi nimi, ako aj medzi riadkami sú pevne dané tak, aby bolo možné šesť bodov poľahky zachytiť bruškom prsta.