Ku koncu vlaňajška si v 2. pilieri sporilo takmer 1,5 milióna ľudí
04 | 01 | 2019 I TASR

Bratislava 4. januára (TASR) - V minulom roku rástol záujem o vstup do druhého dôchodkového piliera a to aj napriek slabším výnosom ako v predchádzajúcom roku. Celkovo dôchodkové správcovské spoločnosti spravovali ku koncu vlaňajška majetok v objeme viac ako 8,059 miliardy eur a počet sporiteľov v druhom pilieri dosiahol 1.497.904.



Vlaňajšok bol pre sporiteľov v druhom pilieri z hľadiska výnosov slabší. "Rok 2017 zakončil päť rekordne úspešných rokov pre sporiteľov v druhom pilieri. Naopak, rok 2018 bol na výnosy striedmy. Dôvodom sú poklesy na akciových a dlhopisových trhoch a nízke úrokové sadzby. Jednou z hlavných príčin akciových poklesov je očakávané spomalenie ekonomického rastu do budúcnosti," zhodnotil podpredseda predsedníctva Asociácie dôchodkových správcovských spoločností (ADSS) Vladimír Mlynek.

Asociácia však upozorňuje, že sporenie na dôchodok je dlhodobé a dočasné výkyvy sú bežnou súčasťou finančných trhov. Priemerný vek sporiteľa v druhom pilieri je v súčasnosti 40 rokov, čo znamená, že má pred sebou ešte viac ako dve dekády sporenia.

Vlani vstúpilo do druhého piliera 65.597 ľudí, čo je o 13.336 klientov vyšší prírastok v porovnaní s rokom 2017 a predstavuje to takmer dvojnásobok novovstúpených sporiteľov v roku 2016. Vstup do druhého piliera je dobrovoľný, môžu doň vstúpiť osoby mladšie ako 35 rokov, následne však sporiteľ už svoje rozhodnutie nemôže zmeniť a účasť je povinná.

Ku koncu minulého roka dosiahol celkový objem majetku sporiteľov v druhom pilieri hodnotu 8,059 miliardy eur, pričom v dlhopisových garantovaných dôchodkových fondoch bolo 6,27 miliardy eur úspor a v negarantovaných dôchodkových fondoch 1,79 miliardy eur.

Priemer ročného zhodnotenia dlhopisových garantovaných dôchodkových fondov, ktorých je na trhu šesť, dosiahol -0,9 %. Trinásť negarantovaných dôchodkových fondov hospodárilo v roku 2018 s priemerným výnosom na úrovni -5,9 %.

Začiatkom  tohto roka sa uskutoční zlúčenie dôchodkovej správcovskej spoločnosti Aegon do spoločnosti NN, čím sa počet správcovských spoločností zníži na päť. Podľa asociácie to však situáciu na trhu dôchodkových spoločností na Slovensku takmer nezmení, keďže noví sporitelia vyhľadávali Aegon v ostatných rokoch iba v najnižšom trhovom podieli.

V roku 2019 sa 18 % povinné odvody pre sporiteľov v druhom pilieri rozdeľujú tak, že 13,25 % ostáva v Sociálnej poisťovni a 4,75 % putuje na súkromný účet sporiteľa v dôchodkovej správcovskej spoločnosti. Do roku 2024 sa budú odvody do druhého piliera každý rok zvyšovať o 0,25 percentuálneho bodu až po hranicu 6 %.