Kontajnery vypadnuté z lode v Severnom mori budú hľadať aj v piatok
04 | 01 | 2019 I TASR

Den Helder/Bremerhaven 4. januára (TASR) - Po havárii nákladnej lode MSC Zoe v Severnom mori má v piatok pokračovať pátranie po zhruba 270 kontajneroch, ktoré spadli do vody a väčšinu z nich sa doteraz nepodarilo lokalizovať. Až tri stratené kontajnery mohli obsahovať nebezpečný náklad, uviedla v piatok tlačová agentúra DPA.



K uvedenej havárii došlo v noci na stredu, keď sa MSC Zoe, jedna z najväčších kontajnerových lodí na svete, plavila v rozbúrenom mori z belgických Antverp do Bremerhavenu v Nemecku.

Časť nákladu more medzičasom vyplavilo na holandských pobrežiach vrátane ostrovov Vlieland, Terschelling a Ameland, kde podľa holandskej pobrežnej stráže našli už viac ako 20 kontajnerov. Susedné pobrežie Nemecka zatiaľ zostalo ušetrené, do zásahov na mori sa však zapájajú aj tamojšie zložky. Viaceré kontajnery spozorované v nemeckých vodách sa následne potopili. Pri ich hľadaní pod morskou hladinou má pomôcť špeciálne plavidlo.

Velenie zasahujúcich zložiek varuje obyvateľov, aby sa nedotýkali prípadných predmetov vyplavených na pláže. Veľké kontajnery však predstavujú nebezpečenstvo aj pre námornú plavbu.

Podľa predošlých správ sa v niekoľkých vypadnutých kontajneroch nachádzal nebezpečný materiál - organický peroxid. Vrece s touto látkou vyplavilo more už vo štvrtok na jeden z holandských ostrovov. Organický peroxid je horľavá a mimoriadne toxická zlúčenina.
MSC Zoe, ktorá prevážala prevažne hračky, nábytok a autosúčiastky, je s dĺžkou 396 metrov a šírkou 59 metrov jednou z najväčších nákladných lodí na svete.