Komentár Milana Krajniaka: Zarábate aspoň 750 eur v čistom?
04 | 01 | 2019 I Milan Krajniak
Prečo väčšina ľudí na Slovensku zarába menej? Podľa Štatistického úradu bola priemerná mzda na Slovensku za rok 2018 vo výške 953 eur v hrubom, čo je približne 750 eur v čistom. Lenže tento priemer deformujú platy najbohatších, napríklad v IT, alebo vo finančnom sektore. V skutočnosti väčšina ľudí na Slovensku zarábala v roku 2018 menej ako 700 eur v čistom.


Ľudia na Slovensku majú rovnakú produktivitu práce ako v Česku alebo v Slovinsku. Ale priemerná čistá mzda je v Česku 900 eur a v Slovinsku dokonca 1100 eur. Rozdiel je v tom, ako sa prerozdeľuje HDP (vyprodukované národné bohatstvo) medzi platy ľudí, príjem firiem a príjem štátu.

V Slovinsku ide na platy ľudí cca 50% HDP a firmám ide cca 40% HDP. Ale na Slovensku je to presne naopak - na platy ľudí ide iba cca 40 percent HDP, ale firmám ide cca 50% HDP. Slovensko je sociálne nespravodlivý štát, a to treba zmeniť.

Preto je jednou z mojich troch programových priorít Zákon o daňovej spravodlivosti, podľa ktorého musia energetické monopoly, banky alebo telekomunikační operátori platiť oveľa vyššiu sadzbu dane z príjmu ako ľudia, ale aj malí a strední domáci slovenskí podnikatelia.

Nie je fér, že napríklad energetické monopoly majú v západnej Európe ziskovú maržu do 5 percent, ale u nás aj viac ako 30 percent. Kto to platí? Ľudia. A navyše nadnárodné korporácie tento zisk vyvezú von mimo Slovenska.

Vyšším zdanením monopolov a oligopolov získame zdroje na vyššie platy slovenských zamestnancov, získame zdroje na investície do slovenského zdravotníctva a školstva. Nechcem pre slovenských zamestnancov nič iné, iba rovnakú úroveň sociálnej spravodlivosti, akú majú štáty ekonomicky porovnateľné so Slovenskom. Ľudia na Slovensku si už konečne zaslúžia, aby mali spravodlivý podiel na ekonomickom raste slovenskej ekonomiky. Dobrý pocit majú mať ľudia, nielen firmy a finančná správa.