Fotovoltaici: Praktiky ÚRSO sa v prístupe k zelenej energii nemenia
04 | 01 | 2019 I TASR

 Bratislava 4. januára (TASR) - Praktiky Úradu pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) sa v prístupe k tzv. zelenej energii nemenia. Uviedla to Slovenská asociácia fotovoltického priemyslu a OZE (SAPI).



Regulátor v decembri podľa asociácie zverejnil nové cenové rozhodnutia a nový rok sa tak pre výrobcov energie opäť nezačína najlepšie. G-komponent, ktorý znevýhodňuje domácich výrobcov oproti zahraničným, vzrástol na východnom Slovensku o 117,5 eura/megawatt (MW) za mesiac a na strednom až o 532,1 eura/MW mesačne.

"Úrad pre reguláciu sieťových odvetví opäť ukázal svoju predstavu transparentnej regulácie. Bez akéhokoľvek zdôvodnenia a vyčíslenia nákladov, ktoré, údajne, distribučným spoločnostiam vznikajú, zvýšil, už od počiatku neoprávnený, nejasný a tajuplný poplatok. Bez diskusie, bez zdôvodnenia, len tak. Opätovne preto zvážime všetky právne kroky. Nie je možné, aby členská krajina EÚ v 21. storočí určovala ceny z krištáľovej gule a za zatvorenými dverami, bez odborných analýz," zdôraznila riaditeľka SAPI Veronika Galeková.

SAPI upozornila, že ďalším prekvapujúcim rozhodnutím ÚRSO je zníženie tarify za prevádzkovanie systému (TPS) o rovné euro. Samotný predseda ÚRSO Ľubomír Jahnátek podľa asociácie priznal, že tarifa sa mohla znížiť dokonca až o takmer 2 eurá/megawatthodinu (MWh), ale "v záujme zníženia historického dlhu" poputuje rozdiel v hodnote približne 11,1 milióna eur rovno na účty distribučných monopolov.

"Z pohľadu oprávnených nákladov vstupujúcich do výpočtu TPS je takmer nemožné dosiahnuť pokles presne o jedno euro. S veľkou pravdepodobnosťou tak ide o svojvoľné rozhodnutie ÚRSO, mimo regulačného rámca. Pri takomto rozhodnutí je viac než otázne, či regulátor rozhodol efektívne a s prihliadnutím na svoje skutočné možnosti a povinnosti," upozornil Ján Karaba, člen výkonného výboru SAPI.