Delegácie Číny a USA sa stretnú na budúci týždeň v Pekingu
04 | 01 | 2019 I TASR

Peking 4. januára (TASR) - Čínska vláda v piatok oznámila, že na budúci týždeň navštívi Peking americká delegácia, ktorá sa zúčastní rokovaní o vyriešení vzájomného obchodného sporu dvoch najväčších svetových ekonomík.



Rokovania na ministerskej úrovni sa uskutočnia 7. a 8. januára. Američanov povedie Jeffrey Gerrish z ministerstva obchodu USA. Uviedlo to v piatok čínske ministerstvo obchodu na svojej internetovej stránke, ale nezverejnilo žiadne ďalšie podrobnosti o programe a účastníkoch. Čínska vláda minulý však mesiac povedala, že rokovania sa sústredia na poľnohospodárske produkty, energie a automobily.

Dvojdňové rozhovory sú prvým stretnutím vysokopostavených predstaviteľov oboch strán po tom, ako sa vlani v decembri americký prezident Donald Trump dohodol s čínskym náprotivkom Si Ťin-pchingom na 90-dňovom prímerí v obchodnej vojne.

Rozhovory sa uskutočnia napriek napätiu v súvislosti s nedávnym zatknutím predstaviteľky čínskej spoločnosti Huawei v Kanade na žiadosť Washingtonu pre možné porušovanie obchodných sankcií voči Iránu.

Obe strany si vzájomne zaviedli alebo zvýšili clá. USA pritom vyčítajú Pekingu, že porušuje pravidlá voľného trhu tým, že kradne alebo núti zahraničné spoločnosti, aby mu odovzdali technológie.

Trump a Si Ťin-pching sa dohodli na prímerí a odložení ďalších ciel po dobu 90 dní, ale ekonómovia tvrdia, že to je príliš málo času na vyriešenie rozsiahlych sporov. Tie negatívne ovplyvnili výsledky firiem aj vývoj na finančných trhoch a ohrozujú globálny hospodársky rast, ktorý už vykazuje známky poklesu.

Trump chce, aby Peking stiahol plány na štátom vedený rozvoj čínskych technologických gigantov. Washington, Európska únia a ďalší obchodní partneri tiež tvrdia, že Čína porušuje svoje sľuby o otvorení trhov a zaobchádzaní so všetkými spoločnosťami rovnako.

Čínski predstavitelia navrhli zmeny detailov, ale odmietajú tlak na zrušenie svojich plánov na vytvorenie čínskych "šampiónov" v oblasti robotiky a iných špičkových technológií. Niektorí americkí predstavitelia sa obávajú, že to naruší vedúce postavenie amerického priemyslu.

Čína zase nie je spokojná s americkými obmedzeniami na vývoz technológie "duálneho použitia" s možnými vojenskými aplikáciami. Sťažuje sa na to, že s čínskymi firmami sa pri amerických národných bezpečnostných previerkach v rámci perspektívnych akvizícií zaobchádza nespravodlivo.