Čína zníži limit na minimálne rezervy bánk, dane a poplatky
04 | 01 | 2019 I TASR

Peking 4. januára (TASR) - Čína zníži limit na povinné minimálne rezervy bánk a tiež dane a poplatky, keďže druhá najväčšia svetová ekonomika spomaľuje. Vyhlásil to v piatok čínsky premiér Li Kche-čchiang.



Opatrenia na podporu hospodárstva budú zahŕňať aj cielené zníženie limitov pre povinné bankové rezervy. Cieľom tohto kroku je podporiť malé podniky a súkromné spoločnosti, povedal premiér.

Čína v roku 2018 štyrikrát znížila povinné minimálne rezervy, aby uvoľnila viac finančných prostriedkov pre banky, a tie mohli následne poskytnúť viac pôžičiek. Analytici očakávajú, že tento rok urobí ďalšie tri až štyri škrty.

Okrem toho Čína zvýši "proticyklické úpravy" makroekonomických politík a plánuje ďalšie zníženie daní a poplatkov, uviedol Li Kche-čchiang na stretnutí s predstaviteľmi úradu pre reguláciu bankového a poisťovacieho sektora.

Čína v pondelok (31.12.) oznámila, že v decembri došlo prvýkrát v priebehu dvoch rokov k poklesu aktivity v jej výrobnom sektore. To len podčiarklo výzvy, ktorým čelí Peking, keď sa snaží zastaviť obchodnú vojnu s Washingtonom a znížiť riziko výraznejšieho spomalenia hospodárstva v roku 2019.

Aj rast nových objednávok, ktorý je ukazovateľom budúcej produkcie, sa ďalej zmierňoval, čo naznačuje, že podmienky podnikania v Číne sa pravdepodobne skôr zhoršia, ako zlepšia.
Centrálna banka podnikla viaceré opatrenia na podporu ekonomiky a vláda zvýšila výdavky na infraštruktúru, aby obnovila pomalý dopyt a investície, ale potrvá určitý čas, kým sa tieto kroky premietnu do ekonomiky.

Vláda potvrdila svoju predpoveď a očakáva za rok 2018 ekonomický rast na úrovni okolo 6,5 %, čo je spomalenie zo 6,9 % v roku 2017.