Železničná nehoda v Dánsku si vyžiadala osem mŕtvych
03 | 01 | 2019 I TASR

Kodaň 3. januára (TASR) - Počet mŕtvych zo stredajšej vlakovej nehody v Dánsku sa zvýšil na osem, oznámila vo štvrtok tamojšia polícia. Medzi obeťami je päť žien a traja muži, pričom telá neboli zatiaľ identifikované, povedal novinárom hovorca dánskej polície, ktorého cituje tlačová agentúra Reuters.



Zranenia utrpelo ďalších približne 15 osôb.
Nešťastie sa stalo na moste spájajúcom dva hlavné ostrovy Dánska - Sjaelland a Fyn. Podľa dosiaľ zistených okolností zrejme vrazil do osobného vlaku náklad uvoľnený z protiidúcej súpravy. Vyšetrovatelia zatiaľ presne nevedia, čo nehodu spôsobilo, vypadnutie uvoľneného nákladu však označujú za jednu z možných príčin.

Prevádzkovateľ dánskych železníc pre stanicu TV2 uviedol, že obeťami nehody sú cestujúci z osobného vlaku idúceho z mesta Odense do Kodane. Vo vlaku sa viezlo 131 cestujúcich a trojčlenná vlaková čata. Hovorca dánskeho pivovaru Carlsberg medzitým potvrdil, že nákladný vlak prepravoval pivo tejto spoločnosti.

Stredajšia nehoda je najhoršou na dánskych železniciach za posledných viac ako 30 rokov. Dánsky premiér Lars Lökke Rasmussen vyjadril pozostalým sústrasť.
Nehoda sa stala v ranných hodinách na kombinovanom železničnom a cestnom moste tvoriacom súčasť spojenia cez prieliv Veľký Belt. Doprava na cestnej časti bola v noci prerušená pre silný vietor, vlaky však mohli naďalej premávať.

Silný vietor zasiahol v noci na stredu celú Škandináviu, odkiaľ hlásili aj výpadky v dodávkach elektriny, ďalšie neprejazdné mosty a rušenie trajektových spojov.