Severokórejský veľvyslanec v Taliansku požiadal o azyl
03 | 01 | 2019 I TASR

 Rím 3. januára (TASR) - Severokórejský veľvyslanec v Taliansku požiadal o udelenie azylu. Informovala o tom vo štvrtok tlačová agentúra AFP, podľa ktorej by išlo o ďalší pokus o zbehnutie vysokopostaveného diplomata KĽDR.



Čo Song-gil, ktorý je dočasným ambasádorom Severnej Kórey v Taliansku, požiadal so svojou rodinou o azyl v nezistenej západnej krajine, napísal juhokórejský denník Čungang ilbo s odvolaním sa na neuvedené diplomatické zdroje v Soule.

"Požiadal o azyl začiatkom minulého mesiaca," uviedli zmienené noviny. Talianske úrady "riešia" vzniknutú situáciu, severokórejského diplomata však "chránia na bezpečnom mieste".
Posledným vysokopostaveným severokórejským diplomatom, ktorý utiekol zo svojej krajiny, bol Tchae Jong-ho - svoj post opustil v roku 2016 ako námestník veľvyslanca KĽDR v Londýne.

Čo Song-gil (48) je dočasným veľvyslancom v Ríme od októbra 2017, keď Taliansko vyhostilo dovtedajšieho ambasádora Mun Čong-nama na protest proti jadrovej skúške, ktorú Severná Kórea vykonala mesiac predtým, čím porušila rezolúcie OSN.

"Vie sa, že je synom alebo zaťom jedného z najvyššie postavených činiteľov severokórejského režimu," napísal denník Čungang ilbo.
Pchjongjang od svojich diplomatov slúžiacich v zahraničí často vyžaduje, aby doma zanechali niekoľko členov rodiny, najmä deti, s cieľom odradiť ich od zbehnutia.

Čo Song-gil však prišiel v máji 2015 do Ríma spolu so svojou manželkou a deťmi, čo môže svedčiť o tom, že pochádza z privilegovaných kruhov, píše juhokórejský denník, avšak dôvod jeho zbehnutia zostáva nejasný.