Š. Zelník: Teší ma zvýšenie platov niektorých pracovníkov v rezorte zdravotníctva
03 | 01 | 2019 I TASR

Bratislava 3. januára (TASR) - Z pohľadu uplynulého roku hodnotí predseda výboru Národnej rady (NR) SR pre zdravotníctvo Štefan Zelník (SNS) pozitívne rast platov zdravotným pracovníkom v priemere o desať percent. Osvojil si v tomto prípade návrh ministerstva zdravotníctva a podal na výbore pozmeňujúci návrh.


"Všetci poslanci výboru za tento návrh hlasovali. V novom roku si tak polepšia zdravotné sestry, praktické sestry, pôrodné asistentky, fyzioterapeuti, verejní zdravotníci, zdravotnícki laboranti, nutriční laboranti, dentálne hygieničky, rádiologickí technici, zdravotnícki záchranári, zubní technici, zubní asistenti, technici pre zdravotné pomôcky, farmaceutickí laboranti, maséri, ortopedickí technici, sanitári, logopédi, liečební pedagógovia aj psychológovia," skonštatoval pre TASR.

Od zvýšenia základnej zložky mzdy vybraných zdravotníckych pracovníkov Zelník očakáva, že to spomalí odlev nelekárskych pracovníkov za prácou do krajín EÚ. Tiež dúfa, že trend zvyšovania platov bude v ďalšom období pokračovať.

Pozitívne, aj keď s malými výhradami zhodnotil koaličný poslanec fungovanie systému eZdravie. "Po spustení ostrej prevádzky od 1. januára 2018 bolo k dnešnému dňu zapojených do eZdravia vyše 8000 poskytovateľov zdravotnej starostlivosti. Lekári od začiatku roka cez elektronické služby zapísali vyše 40 miliónov receptov. V rámci eVyšetrenia bolo do systému zapísaných viac ako 10 miliónov záznamov," spresnil. Pripomenul, že systém odhalil už niekoľko fiktívnych preventívnych prehliadok a vyšetrení.

Veľké a zásadné zmeny prinesie podľa Zelníka aj stratifikácia nemocníc. Mieni, že by mala priniesť bezpečnejšiu, dostupnejšiu a najmä kvalitnejšiu zdravotnú starostlivosť. Páči sa mu i to, že rozšírenie rezidentského programu môže v budúcnosti zabezpečiť dostatok lekárov špecialistov. "Po novom sa doň budú môcť zaradiť okrem všeobecných lekárov aj ďalšie špecializačné odbory, ako sú detskí psychiatri, odborníci na urgentnú medicínu a anestéziológovia. Mrzí ma, že nebol rozšírený aj o ďalšie špecializácie. Verím, že ministerstvo zdravotníctva rezidentské štúdium čoskoro rozšíri," spresnil.

Naopak, Zelníkovi sa nepáči, že v slovenskom zdravotníctve dlhodobo absentuje cenotvorba. "Aj NKÚ vo svojej správe konštatoval, že najväčším problémom slovenského zdravotníctva je absencia cenotvorby zdravotníckych výkonov, kde chýbajú jasné pravidlá stanovovania cien a tiež potreba zmeny v definovaní oprávnených nákladov na jednotlivé výkony. Úrad považuje nedostatky v tejto oblasti za jednu z hlavných príčin zadlžovania sa nemocníc," konštatoval.

Za problémom považuje aj dlhodobé podfinancovanie rezortu, čo podľa Zelníka spôsobuje odkladanie investícií do obnovy budov a prístrojovej techniky. Veľkou hrozbou podľa slov koaličného poslanca je aj nedostatok ľudských zdrojov v rezorte. Pripomenul, že podľa odhadov chýba slovenskému zdravotníctvu asi 2000 lekárov a okolo 3000 zdravotných sestier.

"Ako lekára ma taktiež znepokojujú výsledky štúdie WHO, podľa ktorej patrí Slovenská republika medzi najmenej zdravé krajiny na svete. Až 89 percent predčasných úmrtí je zapríčinených civilizačnými chorobami. Smutné popredné miesta patria Slovákom v miere úmrtnosti na onkologické ochorenia a ischemickú chorobu srdca," dodal Zelník.