Rast úverov firmám a domácnostiam v eurozóne sa v novembri zrýchlil
03 | 01 | 2019 I TASR

Frankfurt nad Mohanom 3. januára (TASR) - Tempo rastu úverov, ktoré banky v eurozóne poskytli v novembri podnikom aj domácnostiam, sa zrýchlilo. Aj to napriek tomu, že ekonomika bloku spomaľovala. Ale rast peňažnej zásoby v regióne sa zmiernil. Vyplýva to z najnovších údajov Európskej centrálnej banky (ECB).



Podľa ECB novembrový medziročný rast úverov domácnostiam dosiahol 3,3 % a firmám 4 %. To je v oboch prípadoch o 0,1 percentuálneho bodu viac ako v októbri.
Centrálni bankári a ekonómovia pozorne sledujú rýchlosť rastu úverov, ktorá im naznačuje, aké efektívne boli stimuly ECB pre eurozónu.

ECB ďalej uviedla, že menový agregát M3, ktorý je indikátorom peňažnej zásoby v eurozóne, sa v novembri zvýšil medziročne o 3,7 %. To je menej ako v októbri, keď vzrástol o 3,9 % a tiež slabší výsledok ako jeho nárast o 3,8 %, ktorý očakávali analytici.
Rada guvernérov ECB sa v decembri dohodla na ukončení masových nákupov štátnych a podnikových dlhopisov euroregiónu, ktoré od roku 2015 dosiahli 2,6 bilióna eur.

Cieľom tzv. kvantitatívneho uvoľňovania (QE) bolo napumpovať hotovosť do ekonomiky a podporiť jej rast prostredníctvom úverov podnikom a domácnostiam. A tiež potlačiť infláciu smerom k cieľovej 2 % hranici ECB.
Napriek tomu, že sa banke podarilo zahnať hrozbu deflácie, najnovšie prognózy signalizujú, že svoj cieľ v oblasti rastu spotrebiteľských cien dosiahne až v roku 2021.

ECB preto plánuje ďalej podporovať posilnenie inflácie, a to reinvestovaním výnosov z masívneho objemu dlhopisov a udržaním úrokových sadzieb na historických minimách "minimálne do leta" tohto roka.
Pomalý rast spotrebiteľských cien by mohol pokračovať aj po skončení mandátu prezidenta banky Maria Draghiho v októbri tohto roka.