Priština rozšírila 100-percentné clo aj na zahraničné značky v Srbsku a Bosne
03 | 01 | 2019 I TASR

Priština 3. januára (TASR) - Kosovo rozšírilo 100-percentné dovozné clo, ktoré zaviedlo v novembri na výrobky zo Srbska a Bosny a Hercegoviny, na všetky produkty z týchto krajín. To znamená aj na produkty zahraničných firiem. Pôvodne sa clá týkali len srbských a bosnianskych značiek, teraz už aj značiek ako Coca-Cola, Rauch, Nestlé, Samsung či Panasonic.



Kosovská vláda o tom rozhodla na svojom poslednom zasadnutí pred koncom minulého roka. To znamená ďalšie zvýšenie napätia po zhoršení vzťahov v novembri, keď uvalila 100-percentné clo na dovoz srbských a bosnianskych produktov. Urobila tak 21. novembra, deň potom, ako Valné zhromaždenie Interpolu odmietlo žiadosť Kosova o vstup do tejto medzinárodnej policajnej organizácie. Proti vstupu Prištiny lobovalo najmä Srbsko, od ktorého Kosovo vyhlásilo v roku 2008 nezávislosť.

Už vtedy kosovský minister obchodu Endrit Shala uviedol, že vláda okrem cla na srbské a bosnianske produkty pripravuje zavedenie ďalších opatrení, keďže "Srbsko pokračuje vo svojej agresívnej kampani voči Kosovu". Proti členstvu Kosova hlasovala aj Bosna a Hercegovina.

Rozhodnutie kosovskej vlády o uvalení 100-percentných dovozných ciel na srbské a bosnianske výrobky nasledovalo dva týždne po zavedení 10-percentných dovozných ciel na tovary zo Srbska a z Bosny a Hercegoviny. Už vtedy Európska komisia vyzvala Prištinu, aby clá zrušila, keďže odporujú Stredoeurópskej dohode o voľnom obchode (CEFTA).

Podľa ekonómov však na kroky kosovskej vlády doplatia najmä miestni obyvatelia. Ako uviedol Safet Gerxhaliu, šéf regionálnej investičnej komory, najviac utrpia kosovskí spotrebitelia, ktorým sa zvýšia ceny.