Počet cestujúcich Ryanairu vlani vzrástol o 8 %, slabším tempom než v roku 2017
03 | 01 | 2019 I TASR

Dublin 3. januára (TASR) - Írska nízkonákladová spoločnosť Ryanair zaznamenala za minulý rok rast počtu pasažierov, jeho tempo však bolo slabšie než v roku 2017. Druhý rok po sebe tak počet cestujúcich vzrástol miernejším tempom než rok predtým. Dôvodom sú spory s odbormi, štrajky v leteckej doprave aj nepriaznivé počasie.



Ryanair vo štvrtok oznámil, že za 12 mesiacov do konca decembra predal celkovo 139,2 milióna leteniek. V porovnaní s uplynulým rokom to predstavuje rast počtu cestujúcich o 8 %.
Dokonca aj po pripočítaní rakúskej spoločnosti Laudamotion bol rast slabší než v roku 2017, keď sa počet pasažierov zvýšil o 10 %. V roku 2016 rast predstavoval 17 %. Na porovnanie, menší konkurent Wizz Air s centrálou v Budapešti zaznamenal v roku 2018 rast počtu cestujúcich o 20 %.

Ryanair doplatil na sériu štrajkov, pričom problémy s odbormi sa ešte neskončili. Palubný personál v Španielsku vyzval na trojdňový štrajk v dňoch 8. januára, 10. januára a 13. januára. Zástupcovia španielskej odborovej organizácie USO sa vo štvrtok stretnú s predstaviteľmi aerolínií, podľa hovorcu USO Pedra Alzinu však k dohode ešte pravdepodobne nedôjde.