Slovák podľa žaloby chystal v Česku teroristický útok. Zostáva vo väzbe
03 | 01 | 2019 I eurozprávy

Pražský mestský súd ponechal vo väzbe Dominika Kobulnického, ktorý čelí obžalobe z prípravy teroristického útoku. Existujú obavy, že by sa muž mohol skrývať pred spravodlivosťou alebo pokračovať v trestnej činnosti. Výsledok dnešného neverejného zasadnutia oznámila novinárom hovorkyňa súdu Markéta Puci. Kriminalisti našli v pražskom byte dvadsaťpäťročného Slováka chemikálie na výrobu výbušniny a návodné videá, informoval český portál eurozprávy.cz


"Mestský súd v Prahe rozhodoval o ďalšom trvaní väzby pre pána obvineného a dospel k záveru, že je potrebné pána obvineného vo väzbe ponechať," povedala novinárom Puci. Súd podľa hovorkyne zároveň stanovil termíny hlavného pojednávania, ktoré začne koncom januára.

Mladík je vedľa prípravy teroristického útoku obžalovaný aj z propagácie hnutia smerujúceho k potlačeniu práv a slobôd človeka, konkrétne Islamského štátu a Kaukazského emirátu. Hrozí mu päť až 15 rokov väzenia. Vo väzbe, na ktorú si neúspešne sťažoval aj na Ústavnom súde, je od konca roku 2017.

Kobulnický podľa štátneho zástupcu Martina Bieleho proti dnešnému rozhodnutiu súdu podal sťažnosť. Bude sa ňou zaoberať Vrchný súd v Prahe. "Pokiaľ ide o rozhodnutie súdu, tak ja s ním súhlasím a vzdal som sa práva sťažnosti," doplnil žalobca. Obhajca Kobulnického Radomír Pivoda sa dnes k prípadu vyjadriť nemohol. "Bohužiaľ nemám od klienta zmocnenie na to, aby som vám podal akékoľvek vyjadrenie," vysvetlil novinárom právnik.

Z uznesenia Ústavného súdu vyplýva, že Kobulnický konvertoval v roku 2015 k islamu a že na facebookovom profile zdieľal fotografie a príspevky, ktoré podľa kriminalistov propagovali terorizmus. Doma mal údajne nielen chemikálie na výrobu výbušniny s hromadným účinkom intenzity granátu, ale aj videá k tomu, ako vyrobiť bombu alebo ako výbušninu skryto upevniť na tele a odpáliť. Muž tvrdí, že má záľubu v pyrotechnike a že si chcel iba vyrobiť delobuch na oslavu Nového roka.