K hromadnej žalobe voči VW sa do konca roka pripojilo vye 300.000 Nemcov
03 | 01 | 2019 I TASR

 Berlín 3. januára (TASR) - Viac než 300.000 vlastníkov dieselových áut od Volkswagenu poškodených emisnou kauzou sa pripojilo k hromadnej žalobe voči VW. To je väčší počet, než sa očakávalo ešte niekoľko dní pred záverom roka. V posledných troch dňoch minulého roka však pribudli ďalšie tisícky. Uviedol to v stredu (2.1.) Spolkový justičný úrad (BfJ).



Podľa hovorcu BfJ Thomasa Ottersbacha sa do 28. decembra k hromadnej žalobe voči VW pripojilo 294.000 vlastníkov dieselových áut. V posledných troch dňoch minulého roka sa však pripojilo vyše 6000 ďalších, čo znamená, že celkový počet doteraz prihlásených vlastníkov vozidiel od VW presiahol 300.000.

Možnosť podávať hromadné žaloby na firmy umožňuje nová legislatíva, ktorá v Nemecku začala platiť od 1. novembra minulého roka. Dovtedy mohli žalovať podniky len jednotlivci. Hromadná žaloba voči VW bola určená práve pre tých spotrebiteľov, ktorí dovtedy samostatné žaloby nepodali.

Na automobilku podali žalobu v mene vlastníkov Federácia nemeckých spotrebiteľských organizácií (VZBV) a nemecký automobilový klub ADAC. Cieľom tohto kroku bolo umožniť spotrebiteľom získať odškodné za zníženie hodnoty ich áut v dôsledku emisnej kauzy VW, ktorá sa ťahá od septembra 2015.

Právnici VZBV už pred spustením celého procesu očakávali, že záujem bude vysoký. Ich predpoklad naplnili už prvé dni od otvorenia registra v novembri, keď za tri dni sa k žalobe prihlásilo 28.000 ľudí.