Apple znížil odhad tržieb za 4. kvartál pre slabý odbyt v Číne
03 | 01 | 2019 I TASR

San Francisco 3. januára (TASR) - Americký technologický gigant Apple urobil vo štvrtok výnimočný krok, keď znížil odhad predaja v uplynulom 4. kvartáli 2018. Riaditeľ Tim Cook to odôvodnil spomalením odbytu iPhonov v Číne, ktorej ekonomiku zasiahol obchodný spor s USA.


Klesajúci dopyt po smartfónoch iPhone tak potvrdil obavy investorov, že najvýnosnejší produkt spoločnosti stratil "časť lesku".

Cook v liste akcionárom uviedol, že tržby spoločnosti Apple za tri mesiace do konca decembra, teda počas kľúčovej vianočnej sezóny, budú nižšie ako predpovedala samotná spoločnosť aj analytici.

Konkrétne, Apple najnovšie očakáva tržby vo výške 84 miliárd USD (73,70 miliardy eur) za uplynulý kvartál namiesto pôvodne prognózovaných 89 miliárd USD. Analytici, ktorých oslovila spoločnosť FactSet, predpovedali koncernu tržby až 91,3 miliardy USD. Oficiálne výsledky zverejní Apple 29. januára.

Na ilustráciu, vlani v 4. štvrťroku dosiahol Apple tržby 88,5 miliardy USD, z toho 61,6 miliardy vygeneroval predaj iPhonov. Tento rok však počas obdobia október-december predaj iPhonov stagnoval, aj keď tržby v dôsledku ich vyšších cien vzrástli.

Podľa Cooka Apple zaznamenal najväčší výpadok  príjmov v Číne, kde ekonomika spomaľuje a Apple čelí tvrdej konkurencii domácich výrobcov smartfónov, ako sú Huawei a Xiaomi. A obchodný spor medzi USA a Čínou priniesol ďalší tlak na čínske hospodárstvo. Aj to prispelo k poklesu predaja Apple, aj keď sa clá v Číne zatiaľ iPhonov priamo nedotkli.

Cook tiež uznal, že ani spotrebitelia na iných trhoch nekupujú toľko najnovších iPhonov, ktoré sa objavili na jeseň minulého roka, ako Apple očakával. To môže byť dôsledok aj východiskovej ceny 1000 dolárov za najlepšie telefóny Apple.

Akcie spoločnosti Apple sa v stredu (2.1.) prepadli o 7 % na 146,40 USD za kus. Teraz sa musí Apple pokúsiť nájsť spôsob, ako získať späť dôveru Wall Street a zvrátiť pokles hodnoty jeho akcií, ktorý v priebehu troch mesiacov vymazal akcionárom bohatstvo vo výške 350 miliárd dolárov.

(1 EUR = 1,1397 USD)