Zamestnanci majú nárok na rekreačné poukazy
01 | 01 | 2019 I TASR

Bratislava 1. januára (TASR) - Zamestnanci majú od utorka nárok na tzv. rekreačné poukazy. Príspevok na rekreáciu zamestnancov sa zaviedol napriek námietkam prezidenta SR Andreja Kisku, ktorý novelu zákona o podpore cestovného ruchu z dielne poslancov koaličnej SNS vetoval. Poslanci Národnej rady (NR) SR 27. novembra 2018 opätovne schválili túto právnu normu.



Prezident upozornil, že schválený zákon vytvoril tri rôzne skupiny zamestnancov z pohľadu nároku na príspevok na rekreáciu, a to v závislosti od toho, či v podniku pracujú menej alebo viac ako dva roky a či podnik zamestnáva menej alebo viac ako 50 ľudí.

Podľa novely sa od 1. januára 2019 zavádza nový inštitút - príspevok na rekreáciu zamestnancov. Príspevok bude vo výške 55 % oprávnených nákladov, maximálne do sumy 275 eur ročne.

Povinnosť poskytovať zamestnancom tento príspevok majú mať len firmy s viac ako 49 zamestnancami. Nárok naň bude mať pritom len človek, ktorý vo firme odpracoval najmenej 24 mesiacov. Pre zamestnávateľov so 49 zamestnancami a menej bude možnosť poskytnúť rekreačný poukaz dobrovoľná.

Podľa predkladateľov by malo toto opatrenie podporiť domáci cestovný ruch. Poslanci argumentujú tým, že v štátoch, kde je podobný systém zavedený už roky, napríklad Francúzsko, Maďarsko či Taliansko, zaznamenávajú vyššiu účasť tamojších turistov na domácich dovolenkách.