V Rusku z trosiek bytového domu v Magnitogorsku vyslobodili 11-mesačné dieťa
01 | 01 | 2019 I TASR

Moskva 1. januára (TASR) - Ruskí záchranári v utorok vytiahli z trosiek bytového domu v Magnitogorsku, ktorý zničila pondelková explózia plynu, živé 11-mesačné dievčatko, informovala agentúra AFP.



"Záchranári začuli plač," oznámil gubernátor Čeľabinskej oblasti Boris Dubrovskij. Dojča prežilo vďaka tomu, že bolo teplo oblečené a uložené v kolíske. Dievčatko je podľa lekárov pri vedomí a prognóza ohľadom jeho zdravotného stavu je pozitívna. Teplota počas noci klesla až na mínus 27 stupňom Celzia.

Dom sa zrútil v pondelok po výbuchu plynu. Explózia si podľa najnovších správ vyžiadala osem mŕtvych, napísala ruská tlačová agentúra Interfax. Medzi týmito obetami neboli žiadne deti.
Záchranári museli v utorok dočasne zastaviť pátranie po desiatkach nezvestných, pretože hrozilo zrútenie ďalších častí budovy.

Explózia úplne zničila 35 bytov a desať ďalších poškodila. Ľudí, ktorí sa ocitli bez domova, evakuovali do neďalekej školy. Tragédiu začal vyšetrovať Vyšetrovací výbor Ruskej federácie.
Dubrovskij vyhlásil na stredu 2. januára deň smútku, počas ktorého zvesia vlajky na pol žrde a zrušia zábavné podujatia.

Priemyselné mesto Magnitogorsk, ležiace na rieke Ural približne 1400 kilometrov juhovýchodne od Moskvy vzdušnou čiarou, navštívil v pondelok aj ruský prezident Vladimir Putin, ktorý sa stretol s miestnymi predstaviteľmi a navštívil zranených v nemocnici.