Prezidentskú kandidatúru v Ukrajine ohlásil komik Volodymyr Zelenskyj
01 | 01 | 2019 I TASR

Kyjev 1. januára (TASR) - Populárny ukrajinský herec a komik Volodymyr Zelenskyj oznámil, že chce v marcových voľbách kandidovať za prezidenta Ukrajiny. Informovalo o tom v utorok Rádio Slobodná Európa (RFE/RL).



V jednom z nedávnych predvolebných prieskumov sa Zelenskyj umiestnil na druhom mieste. Štyridsaťročný herec a riaditeľ filmových štúdií Kvartal 95 sa podľa vlastných slov rozhodol kandidovať, aby mohol "niečo na Ukrajine zmeniť".

Svoju kandidatúru ohlásil krátko pred začiatkom nového roka 2019 v silvestrovskom zábavnom programe, ktorý vysielala ukrajinská televízia 1+1.
"Budem kandidovať na prezidenta. Každý sa ma pýta, či 'áno' alebo 'nie'. Ja vravím 'áno'," citovala Zelenského vyjadrenie agentúra TASS.

Posledným dňom roka 2018 sa na Ukrajine oficiálne začala kampaň pred voľbami nového prezidenta, ktoré sú naplánované na 31. marca 2019. Uchádzači o funkciu hlavy štátu majú možnosť zaregistrovať svoju kandidatúru do 3. februára.

Súčasný ukrajinský prezident Petro Porošenko svoju kandidatúru ešte oficiálne neohlásil, ale všeobecne sa to očakáva. Ukrajinské mestá sú už plné bilbordov, ktoré prezentujú Porošenka ako veliteľa ozbrojených síl a bojovníka za nezávislú ukrajinskú cirkev.
Porošenkova hlavná rivalka - bývalá premiérka Julija Tymošenková - svoju prezidentskú kandidatúru oznámila už vlani v júni. Vo viacerých nedávnych prieskumoch verejnej mienky Tymošenková Porošenka predstihla.

V jednom z decembrových prieskumov, v ktorom zvíťazila Tymošenková, sa na druhom mieste umiestnil práve Volodymyr Zelenskyj pre tretím Porošenkom.
Mnohí Ukrajinci poznajú Zelenského z komediálneho seriálu Služobník ľudu. Stvárňuje v ňom obyčajného učiteľa odhodlaného bojovať proti korupcii, ktorý sa stane prezidentom.