Mojím posolstvom v kampani je zápas o slušné Slovensko, tvrdí František Mikloško
01 | 01 | 2019 I Peter Králik
Rok 2018 končí o pár dní. Z pohľadu Slovenska to bol turbulentný rok, ktorý zmenil jeho politickú mapu a aj citlivosť slovenskej verejnosti. Zároveň to bol rok kedy ste ohlásili svoj úmysel kandidovať v prezidentských voľbách. Ako hodnotíte rok 2018 a ktoré udalosti boli podľa vás tie najdôležitejšie?

Najsmutnejšou udalosťou tohto roka bola smrť dvoch mladých, nevinných ľudí. Týmto ľuďom ich život už nikto nevráti a my nato nesmieme zabudnúť. Z tejto udalosti sa spontánne dali do pohybu mladí ľudia, manifestácie, ktoré sa následne konali po celom Slovensku i v zahraničí nemožno za posledných dvadsať rokov s ničím porovnať. Pád vlády, odchod Róberta Fica Róberta Kaliňáka boli toho dôsledkom. Veci ešte nie sú skončené, všetko, akoby sa len začalo. Okrem toho, v tomto roku sme si pripomenuli celé slovenské 20. storočie. Pre budovanie kolektívnej pamäte Slovenska to má veľký význam.

Prezident Andrej Kiska v prezidentských voľbách už nekandiduje. V čom budete iný a ako hodnotíte jeho prezidentské obdobie?

Hlavnou úlohou slovenskej spoločnosti, a samozrejme v prvom rade jej predstaviteľov, je budovanie a upevňovanie demokratickej spoločnosti na Slovensku. V tomto zmysle prezident Kiska splnil svoju misiu statočne. Osobne najvyššie hodnotím jeho postoje v období po vražde Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. Ak budem zvolený za prezidenta, neviem predpovedať, aké skúšky ma čakajú. Ale práve v duchu povedaného, urobím všetko, aby som na tejto ceste nesklamal.

Každý kandidát má určité hodnoty a vlastnú misiu ktorú chce v rámci kampane ponúknuť občanom. Čo vystihuje hodnotovo a programovo práve vašu kandidatúru a misiu na prezidenta Slovenskej republiky?

Bol som účastný v rôznej miere všetkých veľkých zápasov Slovenska v novodobej histórii. Bol to zápas o zachovanie viery v čase komunizmu, zápas s mečiarizmom, neskôr s nastupujúcim obdobím vlády Róberta Fica. Mojím posolstvom v kampani je zápas o slušné Slovensko, v duchu tých ideí, ktoré nás sprevádzali v spomínaných zápasoch. Vo všetkých spomínaných zápasoch sme spolupracovali ľudia veriaci i sekulárni, a v tomto duchu by som rád pokračoval, so všetkými ľuďmi, ktorým leží na srdce demokratické a slušné Slovensko. Nechcem byť kandidátom opozície a samozrejme ani vládnej koalície. Ponúkam ako nezávislý kandidát svoj príbeh a verím v jeho pokračovanie.

V roku 2018 sme boli svedkami, keď súčasný prezident vytvoril precedens v uplatňovaní kompetencií daných mu Ústavou SR. Najmä v prípade zostavovania a menovania Pellegriniho vlády. No pravdou je, že postavenie prezidenta sa posilnilo už skôr pri kríze Radičovej vlády, kedy sa kvôli tomu menila ústava. Myslíte si, že ústavne postavenie prezidenta je dostačujúce? Ako budete využívať svoje kompetencie na ovplyvňovanie politického diania na Slovensku?

Ak budem zvolený, budem sa pohybovať zásadne v hraniciach ústavných právomocí. Nemyslím si, že prezident Kiska porušil nejaké ústavné právomoci v prípade menovania Pellegriniho vlády. Jednoducho ústava nešpecifikuje podrobnosti pre poverovaní niekoho zostavením vlády a prezident to oprávnene v danej politickej situácii využil. Ústavné právomoci prezidenta považujem v našom parlamentnom systéme za dostatočné. Ako sme videli, v istých chvíľach sú dostatočné nato, aby prezident zastal aj svoju politickú pozíciu. Ale, ako som v tomto rozhovore už spomenul, situácie, ktoré na nás čakajú nemožno predvídať, ide len o to, aby sme zostali verní svojmu presvedčeniu a poslaniu.