Mayová: Odložme rozdiely bokom a otvorme pre Britániu novú kapitolu
01 | 01 | 2019 I TASR

Londýn 1. januára (TASR) - Britská premiérka Theresa Mayová vyzvala poslancov parlamentu, aby podporili jej plán odchodu Spojeného kráľovstva z Európskej únie.
"Na Nový rok je čas pozrieť sa dopredu a v roku 2019 otvorí Spojené kráľovstvo novú kapitolu," povedala Mayová vo svojom novoročnom príhovore zverejnenom v pondelok v súvislosti s termínom brexitu, ktorým je 29. marec.



Referendum o odchode z EÚ z roku 2016 podľa premiérky rozdelilo spoločnosť, "ale všetci chceme pre našu krajinu to najlepšie a rok 2019 môže byť rokom, v ktorom dáme rozdiely bokom a spoločne sa posunieme vpred smerom k silnému novému vzťahu s našimi európskymi susedmi," cituje Mayovej slová agentúra AFP.
Keď Británia opustí EÚ, konzervatívna vláda by mohla svoju pozornosť zamerať na posilnenie ekonomiky, otváranie nových trhov a bytovú výstavbu.
"Verím, že novú kapitolu môžeme začať spoločne s optimizmom a nádejou," konštatovala Mayová.

Hovorkyňa Mayovej v súvislosti s brexitom uviedla, že dialóg medzi Londýnom a Bruselom pokračuje a premiérka pracuje na získaní "právnych a politických záruk". Dodala, že Mayová sa chce uistiť, že poslanci chcú aby sa o dohode o brexite skutočne hlasovalo.

Britský parlament mal o 585-stranovej dohode o brexite pôvodne hlasovať 11. decembra. Mayová však hlasovanie odložila na týždeň od 14. januára, keďže sa obávala, že dohoda nenájde dostatočnú podporu. Tým sa otvoril celý rad možností od tzv. tvrdého brexitu cez jeho odvolanie po druhé referendum. Mayová však posledné dve možnosti odmieta.