Predstavitelia Talibanu navštívili Teherán ohľadom mierových rokovaní
31 | 12 | 2018 I TASR

 Teherán 31. decembra (TASR) - Predstavitelia afganského militantného hnutia Taliban navštívili v nedeľu Teherán, aby rokovali s predstaviteľmi iránskeho režimu o možnostiach mieru v Afganistane. Vyhlásili to v pondelok predstavitelia iránskeho ministerstva zahraničných vecí, informovala agentúra AFP.



"Včera navštívila delegácia Talibanu Teherán a zúčastnila sa na dlhých rokovaniach so zástupcom (iránskeho) ministra zahraničných vecí," uviedli predstavitelia rezortu počas tlačovej konferencie.

Na margo rokovaní ďalej povedali, že cieľom rozhovorov bolo "nájsť spôsob, ako podporiť mierové rokovania afganských skupín s ústrednou vládou".
Návšteva delegácie Talibanu v Teheráne prišla iba niekoľko dní po tom, ako predstavitelia Iránu vyhlásili, že viedli obdobné rokovania v Kábule.

Napriek tomu, že vojna v Afganistane trvá už od americkej invázie v roku 2001, hnutie Taliban sa nepodarilo úplne poraziť ani po 17 rokoch. To naopak v posledných rokoch opäť zintenzívnilo svoje útoky a prevzalo kontrolu nad veľkou časťou krajiny.