Vláda v Jemene popiera, že by jej šiiti boli odovzdali prístav v Hudajde
30 | 12 | 2018 I TASR

Saná 30. decembra (TASR) - Saudskou Arábiou podporovaná jemenská vláda v nedeľu poprela, že šiitskí vzbúrenci sa v súlade s dohodou, ktorú sprostredkovala Organizácia Spojených národov, už stiahli zo strategicky významného prístavu v bojmi sužovanom meste Hudajda. Oficiálny Jemen zároveň povstalcov obvinil, že prístav odovzdali do rúk niektorým zo svojich lojálnych stúpencov, píše agentúra DPA.



Predstavitelia jemenských vzbúrencov - nazývaných húsíovia - v sobotu uviedli, že odovzdanie prístavu sa uskutočnilo za prítomnosti tímu pozorovateľov z OSN. Malo ísť o súčasť dohody dosiahnutej tento mesiac na mierových rozhovoroch vo Švédsku.

"Oznámenie húsíov o svojom presune z prístavu v Hudajde a zároveň odovzdanie prístavu jedincom, ktorí sú s nimi spriaznení - to je opovrhnutiahodné a neakceptovateľné," povedal novinárom jemenský vládny úradník Askar Zaíl.

"Tento krok zmenšuje možnosti na dosiahnutie mieru a odhaľuje zámery húsíjských milícií čo najskôr porušiť dohodu podporovanú Spojenými národmi," uviedol Zaíl pre jemenskú oficiálnu tlačovú agentúru Saba.
Hudajda - ležiaca v západnej časti Jemenu - je strategicky dôležitá, pretože cez jej prístav prúdi do krajiny približne 80 percent dovezeného tovaru.

Koalícia pod vedením Saudskej Arábie začala v júni veľkú ofenzívu zameranú na dobytie polmiliónovej Hudajdy, ktorú koncom roka 2014 ovládli šiitskí vzbúrenci, nazývaní aj húsíovia.
Vojna medzi šiitskými povstalcami a vojakmi vernými jemenskému prezidentovi Abdovi Rabbuhovi Mansúrovi Hádímu sa vystupňovala v roku 2015, keď najvyšší štátny predstaviteľ ušiel do saudskoarabského exilu a vojensky začala v Jemene zasahovať koalícia pod vedením Saudskoarabov.