Trump tvrdí, že úmrtia detí migrantov zavinili demokrati
30 | 12 | 2018 I TASR
Washington 30. decembra (TASR) - Americký prezident Donald Trump v sobotu obvinil opozičných demokratov, že sú zodpovední za úmrtia dvoch detí migrantov z Guatemaly, zadržiavaných za ilegálne prekročenie hraníc USA.

Podľa Trumpa boli obe deti už v čase vstupu na americké územie "veľmi choré", informovala agentúra AP.

"Za akékoľvek detské či iné úmrtia na hraniciach nesú jednoznačnú zodpovednosť demokrati a ich mizerná migračná politika, ktorá dovoľuje ľuďom, aby sa vydali na dlhú cestu (do USA) s predstavou, že do našej krajiny vstúpia nelegálne," napísal šéf Bieleho domu na Twitteri.

Zároveň zdôraznil, že takéto veci by sa nemohli diať, keby od Kongresu dostal peniaze na výstavbu múru na južných hraniciach USA. Išlo o vôbec prvé Trumpovo vyjadrenie k obom úmrtiam.

Demokrati prezidentovu kritiku odmietli a zdôraznili, že za úmrtia detí je zodpovedný jedine Trump a jeho migračná politika.

Osemročný chlapec z Guatemaly zomrel 25. decembra v nemocnici v Novom Mexiku. Sedemročné guatemalské dievča skonalo po hospitalizácii v texaskom meste El Paso 8. decembra. Išlo o deti, ktoré prišli do USA nelegálne spolu s príbuznými a zadržali ich americkí pohraničníci.

Pohraničná stráž tvrdí, že obe deti prešli počiatočnými zdravotnými prehliadkami. Americká ministerka pre vnútornú bezpečnosť Kirstjen Nielsenová v sobotu prisľúbila, že vyšetrenia zadržaných detí migrantov budú dôkladnejšie než doposiaľ.