Som človek činu a prezident má pomáhať ľuďom činmi, tvrdí Milan Krajniak
30 | 12 | 2018 I
Rok 2018 končí o pár dní. Z pohľadu Slovenska to bol turbulentný rok, ktorý zmenil jeho politickú mapu a aj citlivosť slovenskej verejnosti. Zároveň to bol rok kedy ste ohlásili svoj úmysel kandidovať v prezidentských voľbách. Ako hodnotíte rok 2018 a ktoré udalosti boli podľa vás tie najdôležitejšie? 

Za najdôležitejšie udalosti považujem vraždu Jána Kuciaka a následné výmeny na postoch predsedu vlády, ministra vnútra a policajného prezidenta. Rok 2018 sa stal rokom zlomu, ale aj rokom nádeje. Vo väzbe skončil symbol beztrestnosti Marián Kočner, ako aj vykonávatelia vraždy Jána Kuciaka. Na dlhoročné tresty odňatia slobody bol odsúdený Ladislav Bašternák, ako aj exministri za SNS Janušek a Štefanov. Začali sa vyšetrovať dlho neriešené kauzy a spoločenská atmosféra na Slovensku sa zmenila. Rok 2018 je nádejou, že sa aj na Slovensku dajú veci meniť k lepšiemu.

Prezident Andrej Kiska v prezidentských voľbách už nekandiduje. V čom budete iný a ako hodnotíte jeho prezidentské obdobie? 

Som človek činu a prezident má pomáhať ľuďom činmi. Na Slovensku potrebujeme konečne riešiť dlho neriešené problémy. Andrej Kiska riešenie problémov odkladal, nechával ich skysnúť a vyhniť. Na jar 2018 mohli situáciu vyriešiť ľudia, ktorí by sa vyjadrili v predčasných parlamentných voľbách. Ale Andrej Kiska si vybral odloženie riešenia problémov a súhlasil s rekonštrukciou vlády. Pred letom povedal, že o svojej politickej budúcnosti sa vyjadrí v novembri. V novembri povedal, že sa vyjadrí v júni budúceho roka. Ako sa ukázalo, prezident Kiska bol súčasťou problémov, nie ich riešením.

Každý kandidát má určité hodnoty a vlastnú misiu ktorú chce v rámci kampane ponúknuť občanom. Čo vystihuje hodnotovo a programovo práve vašu kandidatúru a misiu na prezidenta Slovenskej republiky?

My Slováci už nie sme politicky malé deti, aby sme si museli od tých veľkých vo Washingtone, Berlíne alebo v Moskve neustále pýtať dovolenie, že čo môžeme robiť. My sme už ako národ aj štát niečo dokázali. Pred sto rokmi sme neboli ako Slovensko ešte ani na mapách, ale za posledných sto rokov sme urobili najväčší vzostup spomedzi všetkých stredoeurópskych národov. Sme politicky dospelí, dostatočne šikovní a kultúrne vyspelí, aby sme vedeli o riešení našich problémov rozhodovať doma na Slovensku. My už na to máme.

V roku 2018 sme boli svedkami, keď súčasný prezident vytvoril precedens v uplatňovaní kompetencií daných mu Ústavou SR. Najmä v prípade zostavovania a menovania Pellegriniho vlády. No pravdou je, že postavenie prezidenta sa posilnilo už skôr pri kríze Radičovej vlády, kedy sa kvôli tomu menila ústava. Myslíte si, že ústavne postavenie prezidenta je dostačujúce? Ako budete využívať svoje kompetencie na ovplyvňovanie politického diania na Slovensku? 

Prezident má veľmi silné právomoci, len ich doterajší prezidenti nevyužívali na pomoc ľuďom. Napríklad prezident má podľa ústavy výlučnú právomoc rozhodnúť o tom, kto bude po voľbách predsedom vlády. Podľa ústavy nie je pri svojom rozhodovaní viazaný žiadnymi príkazmi, koná v súlade so svojim presvedčením a svedomím. Ak dostanem dôveru ľudí, ako prezident vymenujem po voľbách za predsedu vlády iba takého kandidáta, ktorý splní tri moje programové podmienky. Konkrétne budem požadovať, aby jeho vládna väčšina schválila vopred v parlamente Zákon o exekučnej amnestii, aby sme dali šancu státisícom ľudí dostať sa z dlhového otroctva a mohli sa ekonomicky začleniť do spoločnosti. Druhou podmienkou bude schválenie Zákona o daňovej spravodlivosti, podľa ktorého budú energetické monopoly, banky a telekomunikační operátori platiť oveľa vyššie dane z príjmu než ľudia a slovenskí malí a strední podnikatelia. Takýmto spôsobom chcem zabezpečiť, aby zisky nadnárodných korporácií neodtekali preč zo Slovenska, ale aby sme aspoň časť týchto peňazí vedeli použiť na zvýšenie platov, rozvoj školstva a zdravotníctva. Treťou podmienkou bude schválenie Zákona o rodičovskom bonuse, podľa ktorého dôchodcovia dostanú rodičovský bonus vo výške 50 eur mesačne za každé vychované a pracujúce dieťa. Spoločnosť má vzdať úctu ľuďom, ktorí sa obetovali, aby vychovali Slovensku budúcnosť. Schválením týchto troch zákonov chcem zabezpečiť, aby sme sa my politici popri vzájomných sporoch nezabúdali na ľudí, ktorí nás volili, ale aby sme im aspoň v niečom reálne pomohli činmi.